PvdA Europees parlement


EU klimaat- en energiepakket goed begin

22 januari 2008

Vorig jaar stelde de Europese Unie zichzelf kordaat een klimaatdoelstelling. Morgen worden spijkers met koppen geslagen en zien we de uitwerking ervan, wanneer de Europese Commissie haar klimaat- en energiepakket presenteert. PvdA-europarlementariër Dorette Corbey is blij dat er een pakket aan nieuwe richtlijnen komt, maar vindt dat het Europees Parlement verbeteringen moet aanbrengen.

"Met deze wetsvoorstellen kunnen we ons klimaatbeleid aanpassen aan de dringende oproep om de CO2-uitstoot fors omlaag te brengen. We krijgen veel extra schone energieopwekking en een hogere CO2-prijs in het emissiehandelssysteem ETS. Wel mag er van mij nog een schepje bovenop. De Commissie richt zich op het behalen van minus 20 procent CO2-uitstoot in 2020, terwijl op de klimaatconferentie in Bali is vastgesteld dat minus 25 en 40 procent nodig is om het klimaat te redden. De inzet van de Commissie is dus aan de magere kant."

De helft van de Europese CO2-uitstoot komt voor rekening van bedrijven die betalen volgens het emissiehandelssysteem. De rest van de uitstoot komt uit het transport, uit huishoudens en landbouw. Corbey: "Hoe minder bedrijven, die onder het ETS vallen, werken aan de vermindering van emissies, hoe meer de andere sectoren, zoals het wegtransport, zich zullen moeten inspannen om het Europese klimaatdoel te halen."

Corbey is kritisch over de toegevingen die er op het laatste moment zijn gedaan aan de industrielobby: "Het gratis weggeven van uitstootrechten zorgde ervoor dat het emissiehandelssysteem tot nu toe niet goed werkte. In eerdere voorstellen zou de energie-intensieve industrie vanaf 2011 daarom tot tweederde van de rechten moeten gaan kopen, dit aantal is nu onder druk van een felle lobby flink omlaag gebracht. Jammer dat de Commissie slappe knieën kreeg. Het is inderdaad zo dat sommige bedrijven internationaal werken en te maken hebben met concurrenten die géén klimaatverplichtingen hebben. Deze ongelijkheid is echter veel beter op te lossen door het instellen van een importheffing op producten uit landen die niet meedoen aan het klimaatbeleid."

Wat betreft de herziening van de richtlijn voor duurzame energie heeft Corbey kritiek op het voorstel om meer biobrandstoffen verplicht te stellen: "De Commissie wil dat in 2020 tien procent van alle brandstof uit biobrandstof bestaat, terwijl er steeds meer aanwijzigen zijn dat biobrandstoffen schadelijk zijn voor tropische bossen en leiden tot hogere voedselprijzen. Een bindende doelstelling is daarom niet goed. Veel beter is het om een CO2-doelstelling voor biobrandstoffen in te voeren en deze te koppelen aan effectieve duurzaamheidscriteria."

Het pakket van de Europese Commissie bestaat uit: (1) een herziening van de emissiehandelsrichtlijn, (2) een herziening van de richtlijn voor duurzame energie, (3) een voorstel om de CO2-afvang en opslag te regelen, (4) een voorstel dat de EU-klimaatdoelstelling opdeelt in nationale doelstellingen per lidstaat en (5) een voorstel om staatshulp door lidstaten aan duurzame energieprojecten te vergemakkelijken.