Ingezonden persbericht

P E R S B E R I C H T

Vijftig hoogleraren keren zich tegen uitsluiting Iraniërs

Minister Plasterk doet een pas op de plaats in de zaak uitsluiting van Iraanse studenten en medewerkers aan de Nederlandse universiteiten. Afgelopen vrijdag meldde de minister in gesprek te zijn met de TU's om te definiëren wat onder "gespecialiseerde training" valt, zoals in resolutie 1737 vermeld. "Het is een stap vooruit, maar nog te vroeg om te juichen"

Na de succesvolle lancering van de petitie van een aantal Iraanse wetenschappers en studenten zijn er inmiddels ruim 2.000 steunbetuigingen binnengekomen, waarvan vele uit de academische wereld. Ruim vijftig hoogleraren aan de Nederlandse universiteiten steunen de petitie. De minister zegt in een reactie het onacceptabel te vinden dat een student (natuurkunde) die de wetten van de zwaartekracht wil leren, alleen vanwege zijn Iraanse paspoort geweigerd wordt. Samrad Ghane (30), promovendus aan de UvA en mede-initiatiefnemer van deze petitie: "We zijn verheugd dat de minister samen met ons erkent dat structurele uitsluiting van een nationaliteit te ver gaat. Ook internationaal vooraanstaande academici van veel landen - met name de VS - hebben inmiddels onze petitie getekend. We hopen dat de minister de urgentie van de zaak inziet en de universiteiten Twente en Eindhoven tot de orde roept, nog voordat we uitgebreid het wereldnieuws halen."

De minister van OC&W zegt in gesprek te zijn met de technische universiteiten om duidelijk te definiëren wat "gespecialiseerde training" inhoudt. Behnam Taebi (30), docent en promovendus aan de TU Delft: "We verwelkomen de poging tot nuancering vanuit het ministerie en hopen dat straks niet alles met een voor- of achtervoegsel nucleair afgezonderd wordt. We zijn een stap verder, maar het is nog te vroeg om te juichen. We blijven ook herhalen dat gespecialiseerde training die zou kunnen bijdragen tot het maken van een kernbom iets is om op te letten, ongeacht de nationaliteit."

Deze week sturen de initiatiefnemers van deze petitie een brief aan de Colleges van Bestuur van Twente en Eindhoven, waarin zij hun verontwaardiging uiten vanwege de categorische uitsluiting van Iraniërs aan deze universiteiten. De initiatiefnemers hopen binnenkort met deze Colleges van Bestuur in gesprek te gaan.

De petitie en de lijst van deze prominenten is te vinden op de website:

http://www.iraansestudenten.nl



Ingezonden persbericht