Raad van State



Persagenda
dinsdag 22 januari 2008

10.00 uur

Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam heeft opgelegd aan een inwoner van die gemeente vanwege het onderverhuren van zijn woning aan de Zegenstraat aan vier personen. De eigenaar van de woning heeft daarvoor geen vergunning. Verder gaat de gemeente ervan uit dat het legaliseren van deze manier van wonen op korte termijn niet mogelijk is. Daarom heeft het gemeentebestuur de dwangsom opgelegd. De eigenaar is het er niet mee eens en komt in hoger beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200705801/1)

10.00 uur

Zitting over de lozingsvergunning die het college van dijkgraaf en hoogheemraden van het hoogheemraadschap van Rijnland heeft verleend aan de gemeente Alphen aan den Rijn voor het lozen van drainagewater op de Oude Rijn. Dit water is afkomstig van de voormalige vuilstortplaats in de Coupépolder in die gemeente. Zowel het college van burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn als twee inwoners van Aarlanderveen en Gouda zijn het niet eens met deze vergunning. De inwoners vinden dat de stortplaats moet worden afgedekt met een niet-waterdoorlatende laag, zodat er geen regenwater bij de vervuiling kan komen. Hierdoor is er minder kans op lozing van verontreinigd water. Het vergunningvoorschrift waarin staat dat de gemeente onderzoek moet doen naar gepaste maatregelen vinden zij daarom niet voldoende. Het gemeentebestuur vindt dat voorschrift juist te ver gaan. (zaaknummer 200703340/1)

11.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Roermond heeft verleend aan Dela Uitvaartverzorging voor een crematorium-uitvaartcentrum en een parkeerterrein bij de begraafplaats "Tussen de Bergen" in Roermond. Een aantal omwonenden en Crematorium Midden-Limburg zijn het niet met de vergunning eens. Zij vrezen voor geluidshinder, stofhinder, parkeeroverlast, verkeershinder en overlast vanwege de uitstoot van gevaarlijke stoffen. Daarom komen zij in beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200703330/1)
11.30 uur

Zitting over de vrijstelling die het college van burgemeester en wethouders van Son en Breugel heeft verleend voor de reconstructie van het knooppunt A50/A58. De vrijstelling is verleend vanwege strijd met de bestemmingsplannen "Industrieterrein Ekkersrijt", "Ekkersrijt West", "A50, omlegging Son" en "A50, omlegging Son herziening 1999". De reconstructie houdt in dat de aansluiting van de A50 op de A58 wordt veranderd. Een meubelbedrijf in het gebied is het niet met de vrijstelling eens, omdat hij vreest dat de bereikbaarheid van zijn bedrijf door de nieuwe aansluiting verslechtert. De rechtbank in 's-Hertogenbosch heeft eerder zijn beroep ongegrond verklaard. Zie eveneens de zaak met zaaknummer 200709047/2 die op de zitting van donderdag 24 januari 2008 wordt behandeld. Die zaak gaat over de bouwvergunning die het college heeft verleend voor de bouwwerken die nodig zijn voor de reconstructie van het knooppunt. (zaaknummer 200704437/1)

14.15 uur

Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Bergen (L) heeft opgelegd vanwege de huisvesting van buitenlandse werknemers op het kampeerterrein De Looi in Wellerlooi. De dwangsom is opgelegd aan de werkgever, een groothandel in vleesproducten uit Zevenaar, en aan de eigenaar van het kampeerterrein. Volgens de gemeente mogen de werknemers niet op het kampeerterrein wonen, omdat dat volgens het bestemmingsplan niet is toegestaan. Het gaat om vier Slowaken en zeven Portugezen. De groothandel en de eigenaarvan het terrein zijn het niet eens met de dwangsom. Zij vinden onder meer dat geen sprake is van permanente bewoning (zaaknummer 200706652/1)