Gemeente Utrecht


GroenLinks wil ecohuis Steenwijk naar Utrecht halen


UTRECHT - De fractie van GroenLinks wil het ecologische huis in Steenwijk dat van de gemeente Steenwijk en de rechter tegen de vlakte moet, naar Utrecht gaan verplaatsen. ,,Het is onbestaanbaar dat zo'n duurzaam huis zomaar moet worden gesloopt, omdat de bouwer een maximale bouwtermijn heeft ovderschreden" zegt raadslid Pepijn Zwanenberg.

Het ecologische huis is gebouwd door de milieubewuste ingenieur Jan Husslage. Volgens de gemeente Steenwijkerland heeft de ecologische bouwer de maximale bouwtijd van twee jaar overschreden en moet het huis daarom weer worden afgebroken. Ook het gerechtshof in Arnhem komt tot dezelfde conclusie, waardoor waarschijnlijk deze week de sloop gaat beginnen. De gemeente oordeelt dat alternatieve oplossingen voor sloop technisch en financieel niet mogelijk zijn en heeft vandaag besloten om de eigenaar een schadevergoeding te betalen voor de bouwkosten.
De eigenaar van de woning zit op dit moment in Spanje om rust te nemen van de beslommeringen rond de rechtszaak en om historische wandelpaden in kaart te brengen. Volgens Hulsslage was de buurt fel gekant tegen het ontwerp van zijn woning en behandelen ze hem als een paria. Ze zouden het houten huis een 'boshut' noemen. Ook zou de gemeente moeite met de bouwer hebben, omdat hij een aantal keren het beleid van Steenwijkerland op gebied van duurzaamheid heeft bekritiseerd.
GroenLinks Utrecht vindt het een zeer slecht signaal dat het ecologische huis vanwege een formaliteit met de bouwtermijn tegen de vlakte moet. ,,We moeten in Nederland juist veel meer duurzame huizen bouwen; woningen die volledig recyclebaar zijn en duurzame energie opwekken", zegt raadslid Pepijn Zwanenberg. ,,Wij willen Jan Hulsslage daarom aanbieden om zijn huis in Utrecht weer op te bouwen, met steun van de gemeente. We zoeken een goed kavel voor hem uit en hij kan het huis wat ons betreft zo meenemen."
Zwanenberg wil dat de verantwoordelijk wethouder voor wonen in Utrecht, Harry Bosch (PvdA) onmiddellijk in actie komt om te voorkomen dat de slopers de materialen van het huis vernielen. ,,We willen het huis zoveel mogelijk sparen, zodat de ingenieur niet vanaf nul opnieuw hoeft te beginnen en het huis zorgvuldig kan verplaatsen. Natuurlijk blijft hij liever in Steenwijk wonen, maar een verhuizing is volgens hem technisch mogelijk en als tweede optie zeer interessant."

---- --

GroenLinks wil ecohuis Steenwijk naar Utrecht halen.


De afgelopen maanden is er beroering ontstaan rondom een ecohuis dat in een Vinex wijk in Steenwijk door de milieubewuste ingenieur Jan Hulsslage gebouwd is. Doordat de bouwer de maximale bouwtijd heeft overschreden moet het gebouw van de gemeente Steenwijk en de rechter plat. Hulsslage krijgt een schadevergoeding uitbetaald. Volgens de gemeente is het technisch niet mogelijk om te kiezen voor een andere oplossing dan sloop. Wij hebben contact met Hulsslage gehad en begrepen dat er wel degelijk mogelijkeheden zijn om het huis te verplaatsen.

GroenLinks vindt het een slecht signaal als een gemeente een huis dat zo duurzaam gebouwd is op grond van een verlopen bouwtermijn wil slopen. Daarom zouden wij graag willen onderzoeken of het gebouw op korte termijn naar Utrecht kan worden verplaatst. In het verleden was er een initiatievenbeleid in Leidsche Rijn dat ruimte schiep voor meer duurzaam bouwen. GroenLinks denkt dat Utrecht door te laten zien dat er in Nederland wel plaats is voor dit soort bijzondere eco-bouwprojecten hiermee een krachtig signaal kan geven dat het ons ernst is met duurzaam bouwen.

Dit leidt voor GroenLinks tot de volgende vragen:

1. Is het college bereidt met de gemeente Steenwijk en de bouwer van de ecowoning in overleg te treden om te bekijken of verplaatsing van deze ecowoning naar Utrecht technisch mogelijk is?

2. Is het college bereidt de mogelijkheid te onderzoeken of er een kavel binnen onze stadsgrenzen is waar het gebouw geplaatst zou kunnen worden?

3. Is het college bereidt om eventueel tegemoet te komen aan de kosten van verplaatsing van de woning indien dat nodig de onkostenvergoeding die Hulsslage ontvangt niet toereikend is?


---- --



---



Gemeente Utrecht