Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verhagen optimistisch over vredeskansen Midden-Oosten

22 jan 2008 | Na zijn gesprekken met Israëlische en Palestijnse leiders is minister Verhagen overtuigd dat er dit jaar een reële kans bestaat op een vredesakkoord.

"De boodschap die ik hiervandaan meeneem is dat wij niet cynisch moeten zijn, en dat we niet moeten doen of Nederland het beter weet", zegt Verhagen (Buitenlandse Zaken). "We moeten alles doen om de Israëli' s en Palestijnen te helpen van deze kans gebruik te maken."

In de Palestijnse stad Ramallah sprak Verhagen onder meer met president Abbas. Hij drong er bij Abbas op aan alles te doen om de veiligheidssituatie in de Palestijnse Gebieden te verbeteren en terreuraanvallen op Israël onmogelijk te maken. De vorderingen in de stad Nablus zijn daar een goed voorbeeld van.

Nederland heeft actief bijgedragen aan hervormingen in de Palestijnse veiligheidssector. Verhagen heeft Abbas meegedeeld dat Nederland deze bijdragen wil voortzetten en ook graag tegemoet wil komen aan specifieke wensen en behoeften op dit gebied.

Minister Verhagen is blij dat zijn inspanningen de openstelling van de grenzen met Gaza en de export van Palestijnse bloemen mogelijk hebben gemaakt. Hij bedankte de Palestijnse autoriteiten daarbij voor hun hulp.

Volgens Verhagen is het is belangrijk om gewone Palestijnen een alternatief te bieden voor geweld en terreur. "Ze moeten kunnen zien dat het afzien van geweld hun dagelijks leven verbetert."

Bloemenexport alleen is niet voldoende om de Gazaanse bevolking te helpen. Nederland pleit ervoor snel meer grensovergangen open te stellen. Verhagen sprak de bereidheid uit om de Palestijnse regering zowel diplomatiek als financieel te ondersteunen om samenwerking met Israël bij grensbewaking mogelijk te maken. Hij besprak dit ook met zijn Israëlische collega Livni.

Verhagen reist morgen naar Syrië, een land waarvan hij heeft gezegd dat het zowel een constructieve als destructieve rol kan spelen bij het vredesproces. Er staan ontmoetingen op het programma met president Assad en minister van Buitenlandse Zaken Moualla. Verhagen zal hen oproepen een duidelijke keuze te maken vóór het vredesproces.
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl