D66

Zonnekrachtcentrales potentieel voor Nederlandse ondernemers

22 januari 2008

D66-Tweede Kamerlid Boris van der Ham heeft Kamervragen gesteld aan de ministers van Economische zaken en Milieu over de Nederlandse betrokkenheid bij Concentrating Solar Power-installaties (CSP). Deze technologie kan worden toegepast in warme landen, waarbij grote ronde spiegels zonnestralen opvangen en die omzetten in energie.

Het German Aerospace Centre heeft berekend dat het bedekken van een 0,5% van de hete woestijnen op aarde al voor voldoende stroom zou kunnen zorgen voor de hele wereld. Van der Ham: "Dat is wel heel futuristisch, maar het is duidelijk dat er een grote potentie in deze centrales zit. Het kan een belangrijke bijdrage leveren aan de energievoorziening."

Twee jaar geleden heeft onder andere de Algemene Energieraad gerapporteerd over de mogelijkheden voor Nederland om betrokken te raken bij deze technologie. Daarna bleef het stil. Dit najaar heeft Z.K.H. Prins Hassan bin Talal van Jordanië het Europees Parlement het witboek: "Clean Power from Deserts" heeft aangeboden, waarin gepleit wordt voor 10 miljard euro investeringen in CSP-ontziltingscentrales in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Van der Ham: "In Nederland hebben we geen mogelijkheden om CSP-centrales neer te zetten, maar ondernemers kunnen ze wel elders opzetten. Die kans laat Nederland nu liggen."