Gemeente Achtkarspelen


Jongerenraad enthousiast uit de startblokken

Installatie Jongerenraad

Burgemeester Tjeerd van der Zwan heeft dinsdag 22 januari de eerste Jongerenraad van Achtkarspelen geïnstalleerd. De jongerenraad gaat de gemeenteraad en het college gevraagd en ongevraagd adviseren over onderwerpen die belangrijk zijn voor de jeugd.

Wethouder Sjon Stellinga zat de eerste Jongerenraadsvergadering voor. Naast de formele installatie besprak de Jongerenraad ook zijn eerste onderwerp: het alcoholgebruik onder jongeren.
Wethouder Stellinga ging er in eerste instantie van uit dat zijn uitleg over het gemeentelijke beleid een voorbereiding was op een discussie voor de volgende bijeenkomst van de jongerenraad. Tegen zijn verwachting in hadden de jeugdige raadsleden wel zin in een debat en gaven zij meteen hun ideeën over het onderwerp.

De gemeente ziet de zogenaamde `zuipketen' als een belangrijke oorzaak van het probleem, maar volgens Pieter `is het niet altijd even duidelijk wat wel en niet mag in een keet.' De gemeente moet daarom om niet zomaar een keet sluiten. `Je moet eerst een paar keer waarschuwen, want de keten zijn wel van jongeren', aldus Keihan. Ook werd snel duidelijk dat de jeugd gemakkelijk aan alcohol kan komen en dat winkeliers niet erg streng controleren. `Daar moeten we dan snel iets aan doen', reageerde de wethouder.
Dat de gemeente aan voorlichting wil doen vindt Mark een goede zaak, maar of posters zullen helpen betwijfelt hij. `Je kunt beter een alcoholist uitnodigen om een keer voor de klas te gaan staan en zijn verhaal te vertellen. Dat schrikt ten minste af.'

De wethouder was erg blij met alle suggesties die hij meteen al bij de eerste jongerenraadsvergadering meekreeg. `Hier heb ik echt wat aan', zei hij bij de afsluiting van de vergadering.

Samenstelling Jongerenraad
Alycke Bijma (?), Sarina Gjaltema (13), Aafke Hoekstra (15), Carina van der Hoek (15), Pieter de Meer (?), Jolanda Nicolai (?), Koop Otten (15), Keihan Popal (16), Sharon Postma (13), Albert Rodenburg (?), Appie Rodenburg (15), Ineke Spinder (15), Aliene van der Veen (15), Alle Jisk van der Veen (12), Sije van der Veen (16), Annette de Vries (15), Marc de Vries (13), Roel Jan Wijma (13).