Gemeente Geertruidenberg


Horeca en gemeente werken samen aan een alcoholvrij carnaval voor de jeugd

De horecagelegenheden in de gemeente Geertruidenberg en de gemeente werken samen om carnaval 2008 voor de jeugd gezellig, maar ook alcoholvrij te houden.

De cafés willen jongeren tijdens carnaval een prettige en veilige omgeving bieden en hebben daarom samen met de gemeente regels opgesteld waaraan de jeugd zich moet houden. Zo mogen jongeren onder de 16 jaar niet zonder ouders/verzorgers naar binnen en moet de jeugd boven de 16 jaar een speciaal polsbandje dragen om naar binnen te mogen en eventueel alcohol te bestellen.

De landelijke alcoholwetgeving zegt dat aan kinderen onder de 16 jaar geen alcohol verstrekt mag worden. Deze regel bestaat al langer, maar tijdens de komende carnavalsdagen willen de gemeente Geertruidenberg en de plaatselijke horeca hier consequent op toezien.

Dit omdat steeds duidelijker blijkt dat alcoholgebruik op jonge leeftijd schadelijk is voor het lichaam dat op die leeftijd nog niet volgroeid is. Met name de hersenfuncties lopen gevaar. Alcoholgebruik kan vooral nadelige gevolgen hebben voor het leervermogen van kinderen. Jongeren die vroeg beginnen met drinken hebben ook een grotere kans om alcoholverslaafd te worden.

Uitgangspunt van de aanpak in Geertruidenberg is dat iedereen gezellig carnaval mag en kan vieren. Maar er zijn regels.

Regels

Je kunt alleen binnen in de horecagelegenheden als je ouder bent dan 16. Jonger dan 16 jaar? Dan is er begeleiding van ouders/verzorgers nodig.

Verder moeten alle jongeren tot 23 jaar een polsbandje dragen dat gecontroleerd wordt bij de ingang. Voor jeugd van 16 en 17 jaar is er een oranje polsbandje, jongeren tussen de 18 en 23 jaar krijgen een groen polsbandje. Dit om onderscheid te kunnen maken bij het schenken van sterke alcoholische dranken.

Ook op vrijdag 1 februari bij de officiële opening van het carnaval op het gemeentehuis wordt met de bandjes gewerkt.

Waar zijn de bandjes te halen?

De bandjes zijn vooraf, in de week van 28 januari (de week vóór carnaval), gratis verkrijgbaar bij de diverse horecagelegenheden in de gemeente en op het gemeentehuis. Bij de horecagelegenheden zijn de bandjes verkrijgbaar tijdens hun gebruikelijke openingstijden. Op het gemeentehuis worden de polsbandjes tijdens de normale openingstijden - uitgegeven aan de balie.

Legitimatie is verplicht. De bandjes worden ter plekke om de arm bevestigd.

Leerlingen van het Dongemond College worden op school benaderd.

Zonder polsbandje dus geen alcohol

Zonder polsbandje ook geen toegang zonder begeleiding!

Jongeren onder de 16

Jongeren onder de 16 jaar zonder hun ouders kunnen altijd terecht bij de jongerensoos Vessmah in De Bakkerij in Geertruidenberg. Van 2 tot en met 5 februari is hier een aangepast en alcoholvrij programma met allerlei soorten muziek. Op zaterdagavond is er een optreden van John Meijer. Op dinsdagmiddag organiseert Vessmah de kinderoptocht en op dinsdagavond is er om 19.00 uur een lampionnenoptocht.