Gemeente Schermer

Fusie Graft-De Rijp en Schermer

(22-01-2008)

De colleges van Graft-De Rijp en Schermer adviseren hun raden per 1 januari 2011 tot een fusie te komen tussen beide gemeenten. Beiden wijzen het verzoek van Gedeputeerde Staten af om een afzonderlijke bestuurskrachtmeting uit te voeren.

Zoals bekend is de pilot van samenwerking van de vier gemeenten (Beemster, Graft-De Rijp, Schermer en Zeevang) eind 2006 beëindigd. Naar aanleiding van de beëindiging van de pilot hebben de raden van de gemeenten Graft-De Rijp en Schermer in een gemeenschappelijke vergadering op 22 februari 2007 besloten in te gaan op het aanbod van Gedeputeerde Staten voor een onderzoek naar de voor- en nadelen van een fusie van de vier gemeenten. De raden van beide gemeenten hebben hierop in een gezamenlijke brief van 16 maart 2007 gereageerd. Gedeputeerde Staten hebben dit aanbod echter omgezet in een aanbod tot ondersteuning van een afzonderlijk bestuurskrachtonderzoek. Van dit aanbod hebben de raden van Graft-De Rijp en Schermer besloten alleen gebruik te maken als alle vier gemeenten het aanbod aanvaarden. Bekend is dat in ieder geval de gemeente Beemster het aanbod niet aanneemt.

In de samenwerkingspilot is reeds gebleken dat de vooruitzichten om de zelfstandigheid te kunnen behouden, op lange termijn niet structureel verbeteren. De gemeenten zijn er zelfs van overtuigd dat het behoud van zelfstandigheid voor gemeenten van onze schaalgrootte in deze tijd niet meer realistisch is. Aan een afzonderlijke bestuurskrachtmeting bestaat daarom geen behoefte. Op basis van de werkconferentie in Schermer en het openbare debat in Graft-De Rijp hebben de beide colleges de afgelopen periode overleg gevoerd over de mogelijkheden en de te volgen strategie.

De beide raden wordt verzocht de colleges van beide gemeenten opdracht te geven voor een Plan van Aanpak tot fusie dat door de raden nog dit jaar zal worden vastgesteld.

----------
Stompetoren en De Rijp, 21 januari 2008

Inlichtingen bij burgemeesters mevrouw. H.R. Oosterop-van Leussen of de heer P.G. Moeijes