Gemeente Zwolle

Meer zorg voor dak- en thuislozen in hostel Zwolle

Datum uitgave persbericht: 01/22/2008

Met ingang van maart 2008 komt er een speciaal hostel voor ernstig verslaafde dak- en thuislozen. In het hostel krijgen de bewoners een eigen kamer waar ze drugs mogen gebruiken. Ze krijgen 24 uur per dag zorg en begeleiding van Tactus verslavingszorg met als doel ze toe te leiden naar meer reguliere vormen van huisvesting. Met de komst van het hostel kan de gemeentelijkenachtopvang voor verslaafden teruggebracht worden van twintig naar vier bedden. Dit levert voor andere vormen van zorg een bedrag op van ruim EUR 400.000.

Het Leger des Heils gaat met dit geld onder andere meer doen aan het voorkomen van dak- en thuisloosheid. Dan gaat het onder meer om opvang en begeleiding van gezinnen in crisissituaties. Doel is om deze gezinnen eerder hulp te bieden en, als huisuitzetting onvermijdelijk is, tijdelijke opvang te bieden op een plek waar de kinderen zo veel mogelijk zichzelf kunnen zijn. Daarnaast gaat het Leger des Heils verder aan de slag met de intensivering van bemoeizorg en dagbesteding.

Nieuwbouw Roelenweg Oost

Het hostel krijgt een plek in de nieuwbouw aan de Roelenweg Oost. Tot de nieuwbouw klaar is, naar verwachting medio 2011, zal tijdelijk ruimte worden gemaakt in de bestaande nachtopvang aan de Pannenkoekendijk. Het hostel wordt gefinancierd door Achmea zorgkantoor Zwolle.

In Utrecht zijn inmiddels goede ervaringen opgedaan met hostels. Waar enkele jaren geleden veel daklozen hun heil zochten in een tunnel onder winkelcentrum Hoog Catharijne, verblijven de meesten nu in de verschillende hostels verdeeld over de stad. De Utrechtse hostelbewoners blijken hun druggebruik te minderen en te reguleren. Hun behoefte aan meer hulp groeit (met name op het vlak van dagactivering) en de overlast en crimineel gedrag vermindert.

Verruiming openingstijden gebruiksruimte

Een deel van de huidige bezoekers van de gebruiksruimte kan met ingang van maart 2008 overdag terecht in het hostel. In overleg met Tactus is besloten dat de gebruiksruimte dan ook ´s ochtends open gesteld wordt. Dit betekent dat de bezoekers niet langer elders hun heil hoeven te zoeken, zoals op straat.

Stedelijk Kompas Zwolle

De komst van het hostel en de extra zorgverlening door het Leger des Heils passen in de doelstellingen van het Stedelijk Kompas. De gemeente wil met het Stedelijk Kompas Zwolle alle dak- en thuislozen tussen 2007 en 2014 in een passend hulpverleningstraject plaatsen. Het is er op gericht de leefomstandigheden van daklozen te verbeteren en een einde te maken aan hun zwervende bestaan. De daarmee gepaard gaande overlast wordt eveneens aangepakt. Verder wordt gewerkt aan het voorkomen van dakloosheid bij de naar schatting 250 personen die zich in een zeer kwetsbare positie bevinden. Het Stedelijk Kompas Zwolle is op 26 maart 2007 goedgekeurd door de gemeenteraad.

Bron: afdeling Communicatie
Datum van 22-01-2008 tot 21-02-2008