NEN


Nieuwe NEN-commissie over zelftesten

dinsdag 22 januari 2008, 14:15

Dit jaar richt NEN-Medische technologie een commissie op over zelftesten. Tijdens een bijeenkomst in december 2007 heeft een aantal partijen aangegeven mee te willen werken aan dit onderwerp.

De nieuwe commissie bepaalt de Nederlandse inbreng in Europese en internationale normdocumenten. De herziening van de internationale norm over bloedglucosemeters staat centraal.

In 2007 is in verschillende media de toename van het gebruik van zelftesten belicht. Er is aandacht besteed aan de zogenaamde zelftestentop vijf. Deze bestaat uit diabetes, cholesterol, allergie, blaasontsteking en hiv. Naast het toenemende (leken) gebruik zijn ook de nadelen van het gebruik ervan belicht. Zo zijn niet alle testen betrouwbaar en ook de interpretatie van het resultaat is ter discussie gesteld.

Bloedglucosemeters
Bloedglucosemeters zijn bedoeld voor mensen met suikerziekte om de bloedsuikerspiegel te bepalen. Na deze bepaling weet de gebruiker hoeveel insuline gespoten moet worden. Een correcte meting is dan ook van groot belang. Er is een discussie ontstaan over de meetafwijking die bloedglucosemeters mogen hebben. Een eis die in de norm is vastgelegd.

Op internationaal niveau zijn er afspraken gemaakt over eisen waar een bloedglucosemeter aan moet voldoen. Deze zijn vastgelegd in de internationale norm NEN-EN-ISO 15197:2003 'In-vitro-diagnostische beproevingssystemen - Eisen voor bloedglucose monitoringsystemen voor zelftesten ten behoeve van het reguleren van diabetes mellitus'.

Informatie en deelname aan de commissie
Voor meer informatie of deelname aan de commissie kunt u contact opnemen met Marjan van Gessel, e-mail marjan.vangessel@nen.nl of telefoon (015) 2690 402. Aanmelden vóór 30 maart 2008. zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN-EN-ISO 15197:2003 en (Norm) NEN MediscopeMail (Publicatie)