Provincie Groningen

Meidoornlaan Winschoten Geen reden tot ongerustheid voor de kinderen aan de Meidoornlaan Winschoten 22 januari 2008

Dat het gehalte van ftalaten in het bloed van de kinderen aan de Meidoornlaan Winschoten hoger is dan bij volwassenen is geen reden tot ongerustheid. Dit concludeert professor dr. P.J.J. Sauer van het UMCG uit aanvullend onderzoek, waarin de waarden in het bloed van enkele andere kinderen aan de Meidoornlaan en willekeurige controlekinderen werd gemeten. Ook bij deze kinderen werden hogere waarden aangetroffen. Conclusie is daarom dat een hoger gehalte van de ftalaat DEHP bij het kind-zijn hoort. Dit komt doordat kinderen vaker in aanraking komen met deze stof, die onder andere in speelgoed en in plastic bekers zit.

Bodem en grondwater in de omgeving van de voormalige stortplaats aan de Meidoornlaan zijn sterk verontreinigd. Omwonenden waren bezorgd over mogelijke gezondheidsrisico's die dit met zich mee zou kunnen brengen. Daarom heeft de provincie opdracht gegeven tot een bloedonderzoek. Eind september werd al duidelijk dat er geen sprake is van een bijzondere belasting van de volwassen bewoners met de verontreiniging.

Maar ook bleek toen dat kinderen uit de groep bewoners een verhoogd gehalte hadden van DEHP, één van de 11 ftalaten waar het bloed op was onderzocht. In de referentiegroep zaten echter geen kinderen, zodat deze resultaten niet vergeleken konden worden met kinderen die niet aan de Meidoornlaan wonen. Professor Sauer nam toen al aan dat het normaal is voor kinderen om een hoger gehalte DEHP in hun bloed te hebben. Maar om deze conclusie op feiten te baseren, heeft hij aanvullend onderzoek uitgevoerd.

Uit dit aanvullend onderzoek komt naar voren dat het gemiddelde gehalte DEHP bij kinderen hoger is dan bij volwassenen. Bovendien zit er een aanzienlijke spreiding in de waarden. Bij sommige kinderen vindt men bijna niets, en bij sommige kinderen zijn de waarden veel hoger dan bij de kinderen van de Meidoornlaan. Tot slot blijkt uit het onderzoek dat de manier waarop het bloed wordt afgenomen geen invloed heeft op de hoogte van de waarde. Dit was van belang, omdat bloed bij volwassenen op een andere manier wordt afgenomen dan bij kinderen.

De omwonenden zijn in een bijeenkomst op maandagavond ingelicht over de resultaten van het onderzoek.

(Dit is een gezamenlijk persbericht van de provincie Groningen en het Universitair Medisch Centrum Groningen.)

22 januari 2008