International Film Festival Rotterdam

37e International Film Festival Rotterdam
23 januari - 3 februari 2008

PERSBERICHT 27 november 2007


* Conferenties over media-educatie en leiderschap
* Maestro's Joel & Ethan Coen inspireren Sietske Tjallingii en Edwin
* IFFR brengt beeldlesbrief van Glue uit

Het festivalprogramma van het 37e International Film Festival Rotterdam (IFFR) omvat twee conferenties. Het IFFR organiseert een conferentie over media-educatie vanuit artistiek oogpunt en, voor de tweede maal, 'Leiderschap in Beeld' gericht op managers van overheden en bedrijfsleven. Meet the Maestro, een samenwerking met de Provincie Zuid-Holland, is dit jaar gewijd aan het oeuvre van de de Amerikaanse filmmakers Joel en Ethan Coen. Voor het voortgezet onderwijs brengt het IFFR een beeldlesbrief uit bij de film Glue.

Conferentie Leiderschap in Beeld
Na het succes van de eerste editie, organiseren de Gemeente Rotterdam en de Algemene Bestuursdienst samen met het IFFR opnieuw 'Leiderschap in Beeld' voor managers uit het bedrijfsleven, overheid en maatschappelijke organisaties. Onder leiding van de twee meest gevraagde "meesters in leiderschap" - Manfred van Doorn en Ben Tiggelaar - biedt deze conferentie de unieke gelegenheid om leiderschapskwaliteiten uit te bouwen. Zij verzorgen een overzicht van actuele opvattingen over leiderschap, geven inzicht in persoonlijke leiderschap én hoe dat verder te ontwikkelen. Uiteraard doen zij dit met behulp van fragmenten uit bekende en onbekende films. Leiderschap in Beeld heeft tijdens IFFR 2008 plaats op vrijdag 1 februari 2008 van 11.00 tot 17.00 uur in de Doelen, Rotterdam.

Conferentie media-educatie
Op woensdag 30 januari 2008 presenteert het IFFR en het Nederlands Instituut voor Filmeducatie 'How To Stimulate Film Sense(s)', een conferentie over internationale media-educatie uit artistiek oogpunt. De conferentie wil de media-industrie, filmmakers en kunstenaars betrekken bij het debat dat internationaal bij overheden en educatieve instellingen hoog op de agenda staat: het bevorderen van 'mediawijsheid'. Behalve vertegenwoordigers van de wetenschap en educatie zullen vooral ook filmmakers aan het woord komen.

Meet the Maestro
Meet the Maestro is dit jaar gewijd aan het oeuvre van Joel en Ethan Coen. Hun nieuwste film No Country for Old Men gaat tijdens het IFFR 2008 in première en scholieren uit Rotterdam gaan tijdens het festival naar The Big Lebowski. Vanaf 11 december zal Fargo te zien zijn in twaalf filmtheaters in Zuid-Holland; enkele theaters brengen daarnaast een uitgebreider Coen Brothers-programma.

De korte films die Sietske Tjallingii (Nederland) en Edwin (Indonesië) in opdracht van het IFFR maken in het kader van Meet the Maestro gaan tijdens het komende festival in wereldpremiere. Tjallingi (o.m. The General; Burka Boogie Woogie) en Edwin (o.m. A Very Boring Conversation; Hubert Bals Fonds Award voor zijn filmproject Blind Pig who wants to Fly) laten zich daartoe inspireren door het oeuvre van de gebroeders Coen.

Meet the Maestro is een samenwerkingsproject tussen het IFFR, de filmtheaters in Zuid-Holland en Kunstgebouw in opdracht van de provincie Zuid-Holland. Scholen in Zuid-Holland doen mee aan het educatieve deel van Meet the Maestro. Alle informatie over vertoningsdata en aanmelding is te vinden op www.meetthemaestro.nl

Beeldlesbrief
Speciaal voor het voortgezet onderwijs heeft het IFFR een beeldlesbrief ontwikkeld bij de film Glue. Met deze beeldlesbrief biedt het festival de mogelijkheid om een typische festivalfilm op school te kijken. Leerlingen kunnen middels een speciale dvd, fragmenten, een cd-rom en opdrachten zelf op media-ontdekkingstocht gaan. De film Glue (Alexis dos Santos, Argentinie) won in 2006 de Golden MovieSquad Award, de jongerenjury prijs, tijdens het International Film Festival Rotterdam.

(einde persbericht)

Noten aan de redactie (