Gemeente Bronckhorst

Inspraakavond Reconstructie wijk Vorden Zuid

Inspraakavond op 23 januari in Dorpscentrum

In Bronckhorst voldoen vier kernen nog niet aan de eisen die het waterschap stelt aan het lozen van vuilwater op het oppervlaktewater. Eén van deze kernen is Vorden. Om aan de eisen te voldoen, wilde de voormalige gemeente Vorden een bergbezink-voorziening (een opslagbak voor water) bouwen. De gemeente Bronckhorst kiest echter voor het afkoppelen van hemelwater van de riolering. Door het deel ten zuiden van de Baakse Beek, Vorden-Zuid, op deze manier te voeren voldoet de gehele kern van Vorden aan de eisen van het waterschap. Het schone regenwater komt dan niet meer in de riolering, maar in de bodem. Ook werkt de overstort dan minder, wat bijdraagt aan een betere waterkwaliteit in de Baakse Beek. Verder wordt er minder vuilwater naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie gepompt. Hiervoor moet onder meer de huidige bestrating vervangen worden door waterdoorlatende bestrating. Ook wil de gemeente tegelijkertijd enkele werkzaamheden oppakken om de verkeersveiligheid en leefbaarheid in de wijk te bevorderen. Het gaat om de volgende werkzaamheden, die de gemeente dit jaar wil uitvoeren: . herstraten van diverse wegen (ivm afkoppelen regelwater van riool) . aanleggen van een infiltratieriool
. aanleggen van snelheidsbeperkende maatregelen
. reconstrueren van delen van het openbaar groen
. aanpassen van het van Arkelplein

Informatieavond
Op 23 januari a.s. om 19.30 uur houdt de gemeente in het Dorpscentrum in Vorden een inspraakavond. De zaal is open vanaf 19.00 uur. Op deze avond presenteert de gemeente de plannen en kunt u reageren. U bent van harte welkom hierbij aanwezig te zijn.

Afkoppelen regenwater
Voor het afkoppelen van het regenwater van de riolering in Vorden Zuid gaat de gemeente uit van het oppervlak van de rijbanen, trottoirs, parkeerstroken en aangrenzende inritten van de volgende straten: Christinalaan, Willem Alexanderlaan, Prins Clauslaan, P. v. Vollenhovenlaan, Beatrixlaan, Margrietlaan, Dr. W.C.H. Staringstraat, een deel van de Nieuwstad en de parallelweg van De Horsterkamp. In totaal gaat om een oppervlakte van ongeveer 32.500 m². De afkoppeling wordt uitgevoerd door het toepassen van nieuwe waterdoorlatende verharding. Alleen op de Nieuwstad legt de gemeente een infiltratieriool aan, onder andere omdat deze weg in de strooiroute van de gladheidsbestrijding ligt. Ook kan hierdoor het regenwater van een appartementencomplex aan deze straat afgekoppeld worden.

Verkeersmaatregelen
In de wijk richt de gemeente waar nodig de straten opnieuw in, zodat sluipverkeer uit de wijk geweerd wordt, de gereden snelheden omlaag gaan en de verkeersdrukte afneemt. Hiervoor versmallen we sommige straten en leggen we snelheidsremmende maatregelen aan. Ook wordt het groen aangepast/uitgebreid. Deze maatregelen bevorderen de verkeersveiligheid en de leefbaarheid van de wijk aanzienlijk.

Van Arkelplein
Ook het van Arkelplein krijgt een functie voor het infiltreren van hemelwater. Hiertoe wordt de huidige bestrating grotendeels vervangen door gras. Omdat er behoefte is aan een speelplek in de wijk, wil de gemeente op het van Arkelplein een speelgelegenheid realiseren.

Inspraakperiode
Naast de inspraakavond kunnen inwoners de plannen van 21 januari t/m 18 februari 2008 inzien op de afdeling Openbare werken in het gemeentekantoor. Ze kunnen dan ook een reactie indienen op het reconstructieplan Vorden Zuid bij b en w, schriftelijk (zie postadres), of mondeling, aan de medewerkers van de afdeling Openbare werken.

Hengelo (Gld), 4 januari 2007

Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met Margreet Arends, afdeling communicatie, tel. (0575) 75 04 70.

---- --