Gemeente Nijmegen


---

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 323 59 92
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht

Datum Nummer persbericht 14 januari 2008 047

Burgemeester de Graaf en Ali B op de bres voor klimaat

Het vijfde Switch Now project van Ali B vindt plaats op woensdag 23 januari op het Mondial College (locatie Lindenholt) in Nijmegen. Hiervoor hebben Ali B, de raadswerkgroep Klimaat en het Milieu Educatie Centrum Nijmegen de handen ineen geslagen. Tijdens deze middag geeft de raadswerkgroep het startsein voor de klimaatbrigades en organiseert het Mondial college een klimaatdebat. Daarnaast reikt burgemeester de Graaf prijzen uit aan de beste NMES-HBJD filmpjes (Nijmegen meest energiezuinige stad - hoe bereik je dat). Ali B doet mee aan het klimaatdebat en treedt op tijdens het Switch Now concert.

Switch Now is de manier waarop Ali B een bijdrage levert aan de nationale klimaatcampagne HIER. Het biedt jongeren een podium en laat jongeren hun talent benutten om iets voor het klimaat te betekenen. De website www.switchnow.nu roept jongeren op hun 'klimaatstem' te laten horen. Door het tweede couplet van het nummer 'Switch Now' te herschrijven en te rappen of zingen nomineren zij hun school om een officiële Switch Now locatie te worden. Ali B komt niet zomaar optreden: de leerlingen van het Mondial College zullen onder leiding van de raadswerkgroep Klimaat en Ali B een klimaatdebat voeren. Daarnaast biedt het Mondial College ook een podium voor de prijsuitreiking van de beste NMES-HBJD filmpjes. Het Mondial College geeft de leerlingen het goede voorbeeld door zelf te starten met een investering van ¤ 500,- in een klimaatproject van de school.

NMES-HBJD
De raadswerkgroep Klimaat heeft in september een wedstrijd uitgeschreven onder de Nijmeegse middelbare scholen: maak een filmpje van maximaal drie minuten waarin de oproep 'Nijmegen meeste energiezuinige stad - Hoe bereik je dat?' is verwerkt. Verschillende klassen van het Mondial, Dominicus en Montessori College hebben de afgelopen maanden filmpjes op You Tube en www.mecnijmegen.nl geplaatst (ga naar www.mecnijmegen.nl, NMES-HBJD). Een jury bestaande uit raadsleden en ondernemers bepalen welk filmpje het beste is. Burgemeester de Graaf reikt woensdag 23 januari de prijs uit aan de makers van de winnende filmpjes. Deze prijzen worden aangeboden door NXP Semiconductors Nijmegen, Afvalenergiecentrale Nijmegen, Royal Haskoning en Alewijnse Holding BV.

Klimaatbrigades
Een ander project van de raadswerkgroep Klimaat zijn de klimaatbrigades. Verschillende klassen uit het middelbaar onderwijs gaan klimaatbrigades vormen. Deze brigades gaan in 2008, onder begeleiding van het Milieu Educatie Centrum Nijmegen, op pad om de school te scannen op milieuvriendelijkheid met als resultaat een energiebezuinigingsadvies. Daarnaast lichten ze ook Nijmeegse bedrijven door. Begin juni worden de winnaars van de klimaatbrigades bekend gemaakt. Scholen kunnen zich nog inschrijven voor deze wedstrijd via de website www.mecnijmegen.nl. Deze middag geeft raadslid Hennie Roorda het officiële startsein voor de klimaatbrigades.

Programma 23 januari
12.30 uur Persinterviews Ali B
13.00 uur Openingswoord Henk Beckmann, Mondialcollege 13.05 uur Vertoning genomineerde filmpjes NMES-HBJD Startsein klimaatbrigades door raadslid Hennie Roorda 13.20 uur Debat bovenbouw klassen Mondial college onder leiding van raadswerkgroep Klimaat en Ali B 14.10 uur Uitreiking prijzen beste klimaatfilmpjes door burgemeester de Graaf, uitreiken cheque ¤ 500,- voor klimaatproject 14.40 uur Switch Now concert met optreden Ali B 15.10 uur Optreden Ali B en leerling winnende rap 15.45 uur Meet & Greet met Ali B voor genodigden

De pers is bij het hele programma van harte welkom, wel graag voor 23 januari aanmelden bij Evelien Peetsold (raadsgriffie Nijmegen), via telefoonnummer 024-329 2978 of e-mail: e.peetsold@nijmegen.nl.

Voor specifieke vragen over Switch Now kunt u terecht bij Tjaline Valkenburg (klimaatbureau HIER), via telefoonnummer 06-47572826.

Voor specifieke vragen over NMES-HBJD? en de klimaatbrigades kunt u terecht bij Annerie Rutenfrans MEC Nijmegen, via telefoonnummer 024-3730535.

Adresgegevens Mondial college:
Leuvensbroek 30-01
6503 GK Nijmegen