Gemeente Ede

Nummer 009 / Ede, 15 januari 2008

Minister-President Balkenende spreekt nieuwe burgemeester Ede toe Beëdiging en installatie van Van der Knaap

De heer C. van der Knaap wordt woensdag 23 januari beëdigd en geïnstalleerd als burgemeester van de gemeente Ede. Bij deze buitengewone vergadering van de gemeenteraad is minister-president J.P. Balkenende aanwezig. Hij is één van de sprekers. De bijeenkomst begint om 14.30 uur. Deze is live te volgen via internet (www.ede.nl) en via een groot scherm in het personeelsrestaurant. Na de vergadering is er vanaf 16.30 uur een receptie, waarbij iedereen welkom is.

Van der Knaap begint maandag 21 januari 2008 als burgemeester van Ede. Dat betekent dat daarmee ook een einde komt aan de werkzaamheden van T. Netelenbos, die sinds 7 juni 2007 als waarnemend burgemeester van Ede actief is.
Bij de installatie zijn veel gasten uitgenodigd, zoals Commissaris van de Koningin R.C. Robbertsen van de provincie Utrecht (oud-burgemeester van Ede) en burgemeesters uit omliggende gemeenten. Omdat Van der Knaap lange tijd staatssecretaris van Defensie is geweest, zijn ook bewindslieden en kamerleden uitgenodigd de bijeenkomst in de raadszaal van het Edese gemeentehuis bij te wonen.

Sprekers
De buitengewone vergadering begint met de beëdiging van Van der Knaap door Commissaris van de Koningin van Gelderland C.G.A. Cornielje. Aansluitend krijgt Van der Knaap de ambtsketen omgehangen door loco-burgemeester W.J. Dekker. Vervolgens spreken Cornielje, minister-president Balkenende, de heer A. Komdeur (plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad) en de heer W.J. Dekker (namens het college van burgemeester en wethouders) Van der Knaap toe.

Vacature
De burgemeesterspost in Ede kwam per 7 juni 2007 vacant door het vertrek van de heer R.C. Robbertsen, die werd benoemd tot Commissaris van de Koningin in de provincie Utrecht. Als waarnemend burgemeester kwam T. Netelenbos naar Ede.
Van der Knaap was sinds juli 2002 staatssecretaris van Defensie. Hij was de enige staatssecretaris uit het kabinet-Balkenende III die terugkeerde in het kabinet Balkenende IV en wel op dezelfde post. In de perioden 1998-2002, begin 2003 en 2006-2007 was hij Tweede-Kamerlid voor het CDA. Van der Knaap was de rechterhand van Balkenende tijdens de (in)formatie in 2002. Eerder was hij onder meer bestuurder van de Vervoersbond CNV, lid van het hoofdbestuur van het CNV en algemeen secretaris van het CNV.

Cees van der Knaap is geboren op 27 januari 1951 in Bennekom (gemeente Ede), woont nu in Rotterdam, is gehuwd en heeft twee dochters en twee kleinzonen.

---