Universiteit van Tilburg

Universiteit van Tilburg
Persbericht
Persbericht Archief Zoeken
Universiteit van Tilburg 15 januari 2008

Is er meer tussen hemel en aarde?

Symposium over jeugdliteratuur, levensbeschouwing en filosofie

Op 23 januari wordt aan de Universiteit van Tilburg een symposium over jeugdliteratuur gehouden onder de titel Is er meer tussen hemel en aarde? Wetenschappers, filosofen, docenten en schrijvers gaan in op de weerslag van de hedendaagse zoektocht naar zingeving in de (jeugd)literatuur. Enkele van de sprekers zijn dominee Nico ter Linden, hoogleraar Bas Haring en de schrijvers Guus Kuijer, Lydia Rood, Farouk Achour en Kolet Janssen.

Hoewel er nog steeds sprake is van ontkerkelijking, zijn mensen niet massaal van hun geloof in een God of een vergelijkbare kracht afgevallen. Velen zijn op zoek naar passende vormen om hun leven spiritueel te verrijken. In het onderwijs wordt filosoferen met kinderen onder de aandacht gebracht en is filosofie een eindexamenvak geworden. Het levensbeschouwingsonderwijs zoekt naar nieuwe vormen en inhouden die leerlingen van verschillende culturele en religieuze achtergronden aanspreken. En in de jeugdliteratuur zijn de engelen al weer een tijdje terug, om met Rita Ghesquiere te spreken, alleen op een andere manier dan we gewend waren.

De drieëntwintigste editie van het Tilburgse symposium over jeugdliteratuur gaat over de verwondering in de (jeugd)literatuur die lezers tot nadenken stemt over de wereld om hen heen. Verwondering over zowel openbaringen, wonderen en mysteries als over ogenschijnlijk gewone dingen.

Theoloog en predikant Nico ter Linden belicht in de plenaire openingslezing de stagnatie van geloofsoverdracht aan kinderen door middel van verhalen en hoogleraar Bas Haring, bekend van onder meer het jeugdboek Kaas en de evolutietheorie, sluit het symposium later op de dag af. Daar tussenin vinden parallelle keuzeprogramma's plaats rond verschillende thema's, waaronder 'interculturele en -religieuze dialoog'. Aan de keuzeprogramma's leveren onder meer Guus Kuijer, Kolet Janssen en Farouk Achour een bijdrage.

E. du Perronprijs 2007
Om 15.30 uur reikt de Tilburgse burgemeester Ruud Vreeman de E. du Perronprijs 2007 uit. Deze prijs is ingesteld door de Faculteit Geesteswetenschappen van de UvT en de Gemeente Tilburg, voor mensen of instellingen de zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de bevordering van een goede verstandhouding tussen bevolkingsgroepen in Nederland. Genomineerd zijn Adriaan van Dis, Guus Kuijer, Omar Nahas en Paul Scheffer.