Persuitnodiging

Eindrapportage Expertgroep Doorlopende Leerlijnen

16/01/2008 17:24



Keijzer Communicatie BV



Enschede, 16 januari 2008

'Voorgeschreven tussenniveaus voor taal en rekenen'
Eindrapportage Expertgroep Doorlopende Leerlijnen

Woensdag 23 januari ontvangen minister Plasterk en de staatssecretarissen Van Bijsterveldt en Dijksma het eindrapport van de Expertgroep Doorlopende leerlijnen taal en rekenen. Het rapport bevat onder meer niveaubeschrijvingen voor taal en rekenen voor het primair onderwijs, het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs.

Deze niveaubeschrijvingen zorgen voor vloeiende overgangen tussen de verschillende schooltypen. Daarmee dragen ze bij aan de oplossing van een belangrijk maatschappelijk probleem: het tekort aan kennis en vaardigheid in taal en rekenen tijdens en na de schoolcarrière. Het niet aansluiten van onderwijstypen en onderwijsfasen ondermijnt in de praktijk immers de effectiviteit en efficiency van het onderwijs en zorgt voor uitval en demotivatie bij leerlingen voor wie het vervolgniveau te hoog gegrepen is. Een van de beschreven niveaus geldt als het maatschappelijk functionele niveau: iedere Nederlander zou dit niveau moeten beheersen.

Opvallend is dat de Expertgroep aandringt op het vastleggen en toetsen van de niveaus waaraan leerlingen zouden moeten voldoen bij de overgangen tussen de verschillende schooltypen. Uit consultaties van docenten blijkt dat de invoering van dergelijke vastgestelde niveaus kan rekenen op brede bijval. En dat is opmerkelijk want scholen hebben op dit moment behoorlijk veel vrijheid om leerlingen naar eigen inzicht voor te bereiden op de overgangen en examens. Het lijkt daarmee een markant omslagpunt in de geschiedenis van ons onderwijsbestel.

We nodigen u van harte uit voor de bijeenkomst waarin de Expertgroep de niveaubeschrijvingen aanbiedt aan de onderwijsbewindslieden. De bijeenkomst op woensdag 23 januari in Congrescentrum De Leeuwenhorst in Noordwijkerhout begint om 14 uur en duurt tot 15.30 uur. Aansluitend is er gelegenheid voor u om vragen te stellen en interviews af te nemen. Als uw gesprekspartners zijn daarbij aanwezig de minister en de staatssecretarissen van het ministerie van OCW en de heer Meijerink, de voorzitter van de Expertgroep.