Ingezonden persbericht


Persberichten

Uitreiking GEVELtotaalprijzen en Cradle to cradle lezing in Ahoy Rotterdam

Publicatiedatum: 17-01-2008

De redactie van de Architect organiseert samen met VNU Exhibitions op 23 januari een bijzondere avond tijdens de beurzen GEVELtotaal en Licht & Architectuur. De avond zal geleid worden door Prof.ir. Peter Luscuere, ervaringsdeskundige m.b.t. internationale industriële bouwprojecten en onderszoekservaring op het gebied van Binnenmilieu, Bouwfysica en Installaties.

Naast de uitreiking van de Innovatie en Architectuurprijzen door een vakkundige jury zal Michael Braungart, vooraanstaand chemicus en directeur van PEA Internationale Umweltforschung, een lezing geven over Cradle to cradle. Duurzaamheid wordt door Braungart opgevat als een ontwerpprobleem. Hij zal spreken over de schone taak die voor architecten is weggelegd om de conservatieve bouwindustrie te dwingen hun productie aan te passen.

Uitreiking GEVELtotaalprijzen
Tijdens deze feestelijke bijeenkomst worden de winnaars bekendgemaakt van de GEVELtotaal Architectuurprijs en Innovatieprijs. De Innovatieprijs kent drie nominaties, de Architectuurprijs vijf. De winnaars van beide prijsvragen ontvangen een cheque ter waarde van ¤ 5000,- gesponsord door Nederlandse Bouwdocumentatie (NBD) en VNU Exhibitions.

Cradle to cradle:
Staan we hiermee aan het begin van een nieuwe industriële revolutie? Een visie waarin de milieu-activist en de multionational zich kunnen vinden lijkt te mooi om waar te zijn. Michael Braungart spreekt tijdens de lezing uitgebreid met gasten uit de architectenwereld over:
* Consumentisme, economische groei en een schoon milieu, kan dat samen gaan?
* Cradle to Cradle in plaats van Cradle to Grave
* Wat zien multinationals erin en waarom bouwt China C2C-steden?
* Nederlandse initiatieven: Venlo en de Floriade
* Welke rol speelt de architect in dit geheel?

Er is ook aandacht voor Cradle to Cradle op de stand van de Architect (standnummer 01.A070). De redactie van de Architect daagt beursbezoekers uit hun mening te geven op de stelling van Braungart: 'Als architecten slechts hun opdrachtgevers dienen en geen verantwoordelijkheid nemen voor de gebruikers, moeten ze worden vervolgd voor misdaden tegen de mensheid.' Naast de redactionele aandacht in de Architect maakt men kans op een gesigneerde uitgave van het boek 'Cradle to cradle' van Braungart en McDonough.

GEVELtotaal en Licht & Architectuur worden gehouden in Ahoy Rotterdam.

.-.-.-.-.-.-.

Voor meer informatie (

Ingezonden persbericht