Europese Commissie presenteert klimaat- en energiepakket

17/01/2008 10:30



Europese Commissie



PERSUITNODIGING

De Europese economie is sterk afhankelijk van fossiele brandstoffen als olie, kolen en gas. Toenemend energieverbruik zorgt echter ook voor stijgende prijzen en spanningen in de internationale betrekkingen. De uitstoot van fossiele brandstoffen draagt ook bij aan het broeikaseffect en klimaatverandering. Afgelopen maart stelden de Europese staatshoofden en regeringsleiders een aantal doelstellingen vast om verdere klimaatverandering tegen te gaan. Om aan deze doelstellingen verder invulling te geven, komt de Europese Commissie op 23 januari met een veelomvattend pakket maatregelen.

Op 23 januari organiseert de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland een technische briefing voor belanghebbende partijen in Nederland. Overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties zullen worden bijgepraat over de inhoud van het klimaat- en energiepakket door een Nederlandstalige expert van de Commissie. Deze bijeenkomst is ook toegankelijk voor de pers. Bij de briefing zal speciaal aandacht worden geschonken aan de volgende vier onderwerpen:

Emissiehandel: Sinds 2005 kent de Europese Unie een systeem dat de handel in CO2-uitstoot handhaaft. Dit systeem is inmiddels een hoeksteen geworden in de EU-strategie tegen klimaatverandering. Maar, zo stelt de Europese Commissie, als de EU de doelstelling wil halen om de uitstoot van CO2 in 2020 met 20% terug te brengen ten opzichte van 1990, zal de emissiehandel sterk moeten worden uitgebreid. Wat betekent dit voor het Nederlandse bedrijfsleven?

Duurzame energie: Energie gewonnen uit wind, water en biomassa kunnen de Europese afhankelijkheid van fossiele brandstoffen sterk terugdringen. Afgelopen maart kwamen Europese regeringsleiders en staatshoofden overeen dat gemiddeld 20% van het totale energiegebruik in 2020 moet voortkomen uit duurzame energiebronnen. Wat betekent dit voor de Nederlandse energiemix?

CO2 opslag: De technologie is betrekkelijk nieuw, maar CO2 opslag kan een grote rol spelen in het verder terugdringen van broeikasgassen. De Commissie zal met een voorstel komen over hoe dit op een veilige en milieuvriendelijke manier kan plaatsvinden.

Staatssteun: Vanwege het handelsverstorende effect, verbiedt het EU-Verdrag alle vormen van staatsteun door de lidstaten. Er zijn maar een paar uitzonderingen. Binnenkort komt er een uitzondering bij voor milieudoelstellingen. Wat betekent dit voor innovatie in de milieutechnologie?

U bent van harte uitgenodigd deze bijeenkomst bij te wonen, waarbij u rechtstreeks de persconferentie in Brussel kunt volgen, gevolgd door de uitleg door een expert op dit terrein. Ook krijgt u ruim de mogelijkheid om vragen te stellen.

Datum: 23 januari
Tijdstip: 13.30
Locatie: Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland, Korte Vijverberg 5 in Den Haag.

In verband met het beperkte aantal beschikbare plaatsen wordt u vriendelijk verzocht zich voor 22 januari per e-mail aan te melden bij Ramon van Barneveld (ramon.vanbarneveld@ ec.europa.eu).





http://www.eu.nl