Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Nationale Voorleesdagen bij de Openbare Bibliotheek Amsterdam

Op woensdag 23 januari starten - voor de 5de keer - de Nationale Voorleesdagen. Dit is een landelijk leesbevorderingscampagne à la Kinderboekenweek, maar dan gericht op de allerjongste kinderen (t/m 6 jaar). Boekwinkels en bibliotheken organiseren tal van activiteiten. Uiteraard doet ook de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) mee. Uit onderzoek blijkt immers steeds weer dat je met (voor-) lezen niet vroeg genoeg kunt beginnen. De bibliotheek biedt ouders een grote collectie prentenboeken, DVD's, CD-roms en CD's voor jonge kinderen. Daarnaast is de bibliotheek natuurlijk een bron van informatie over allerlei aspecten van de opvoeding, waaronder taalverwerving.

Voorleesontbijt
Op woensdag 23 januari starten de Nationale Voorleesdagen 2008 met een voorleesontbijt. In Bibliotheek Reigersbos komt (net als 4 jaar geleden) Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien voorlezen. Zij leest voor aan kleuters van Basisschool Mobiel. In de Centrale Bibliotheek op het Oosterdokseiland opent Kees van Kooten de voorleesdagen met peuters, leidsters en ouders van Kinderdagverblijf De Kleine Plantage. Het bekroonde prentenboek 'Kleine muis zoekt een huis' van Petr HoràÄo/ooek, staat deze voorleesdagen centraal.

Ledenwerfactie peuters en kleuters
Het lidmaatschap is voor kinderen t/m 18 jaar gratis. Wie zijn/haar kind (tot 6 jaar) in de periode van 23 januari t/m 2 februari inschrijft ontvangt een leuk welkomstcadeautje (zolang de voorraad strekt) en de Voorleesgids met leuke voorleestips.

Bereslimme prentenboeken; taalontwikkeling en leesplezier met digitale prentenboeken Tijdens de Voorleesdagen zullen in alle bibliotheken digitale prentenboeken te zien zijn op een aantal computers. Digitale prentenboeken zijn geanimeerde prentenboeken. De bewegende figuren, stemmen, intonatie achtergrondmuziek en geluidseffecten dragen optimaal bij aan het taalbegrip van de (jonge) kijker. Onderzoek heeft aangetoond dat dergelijke films een sterk positief effect hebben op de taalontwikkeling van kinderen, met name op de vergroting van de woordenschat en het versterken van het verhaalbegrip. Tijdens de Voorleesdagen kan iedereen in de bibliotheek gratis kennismaken met dit mooie, nieuwe product. Ook het boek over Muis is in deze vorm te zien.

Kinderdagverblijven en peuterspeelzalen op bezoek
In deze periode nodigen de bibliotheken zoveel mogelijk kinderdagverblijven en peuterspeelzalen uit de buurt uit voor een (kennismakings-)bezoek aan de jeugdafdeling van de bibliotheek.

Tentoonstelling en workshop Centrale Bibliotheek
Op de jeugdetage zijn originele illustraties te zien uit het prentenboek 'Lientje en haar poppenwagen' van schrijfster/illustrator Catharina Valckx. Zaterdag 2 februari (vanaf 15.00 uur) sluit zij de Voorleesdagen af met een voorlees- en teken workshop voor peuters en kleuters in het Annie M.G. Schmidt Theater.

Kijk voor het complete programma bij de OBA op www.oba.nl. Meer informatie over de Nationale Voorleesdagen is te vinden op www.nationalevoorleesdagen.nl

Noot voor de redactie,