Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 17 januari 2008

Jongeren meer kans op een baan door pilot 'Winkelstad Alkmaar'

De gemeenten in Noord Kennemerland, vertegenwoordigd door het Regionale Meld- en Coördinatiefunctie (RMC) vinden het belangrijk dat jongeren hun startkwalificatie halen, waardoor hun kansen op de arbeidsmarkt vergroten. Daarom heeft het RMC, in samenwerking met haar ketenpartners (Horizon college, WBA, Kenniscentrum Handel en RMC), een pilot project 'Leren en werken in winkelstad Alkmaar' ontwikkeld.

De pilot heeft als doel de arbeidsmarktkansen van 15 tot 20 jongeren te vergroten. De jongeren volgen een beroepsgerichte opleiding Detailhandel MBO (niveau 1) op het Horizon College en lopen stage bij een erkend leerbedrijf in de binnenstad.

Professionele begeleiding
Om ervoor te zorgen dat de jongeren niet voortijdig uitvallen krijgen zij extra begeleiding tijdens hun stageperiode. Een professionele begeleider zorgt voor een goede koppeling tussen de jongere en het leerbedrijf en begeleidt de jongere op de werkvloer. Daarnaast probeert de school de opleiding zoveel mogelijk te laten aansluiten bij de wensen van de werkgever.

Ondertekening convenant
Om het gestelde doel te realiseren, is een goede samenwerking tussen de ketenpartners nodig. Daarom ondertekenen zij op 23 januari om 09.30 uur gezamenlijk het convenant 'Project Leren en werken in winkelstad Alkmaar'. Het pilot project is een ketensamenwerking tussen:
- Horizon college

- WBA (Winkeliersvereniging Centrum Alkmaar)

- Kenniscentrum Handel

- RMC Noord Kennemerland (Regionale Meld- en Coördinatiefunctie)

" Een goed begin is het halve werk. Dit project geeft de jongeren net een extra steuntje in de rug, waarmee ze straks goed op de arbeidsmarkt kunnen verschijnen. Dit project is voor alle partijen een enorme pré en daar ben ik als wethouder Economie natuurlijk enorm enthousiast over", aldus Rian van Dam.