International Film Festival Rotterdam
37th International Film Festival Rotterdam
23 januari - 3 februari 2008

PERSBERICHT 18 januari 2008

* Filmfestival ontvangt 2600 internationale gasten
* Aleksandr Sokoerov in Rotterdam
* Live optredens The Melvins, Speedy J, Dälek en Lucky Fonz III

Het International Film Festival Rotterdam verwacht ongeveer 2600 internationale festivalgasten, waaronder 350 filmmakers. Tien jaar na zijn vorige bezoek is de Russische meester-filmmaker Aleksandr Sokoerov opnieuw in Rotterdam ter gelegenheid van de Nederlandse première van zijn film Alexandra.

Andere bekende filmmakers die hun films presenteren in Rotterdam zijn onder meer Hou Hsiao Hsien, Béla Tarr, Ulrich Seidl, Masahiro Kobayashi, Svetlana Proskoerina, Carlos Reygadas, Abolfazl Jalili, Jafar Panahi, Aramaki Shinji, Rosa von Praunheim, Darrell James Roodt, Júlio Bressane, Lee Kang-sheng, Robert Breer, Jacques Nolot, José Luis Guerín, Wang Bing, Tonino De Bernardi en Garin Nugroho. De filmmakers geven, waar mogelijk, bij de vertoning van hun film een korte introductie en zijn na de vertoning aanwezig om vragen van het publiek te beantwoorden.

Tijdens het festival treden in live-evenementen onder meer de volgende bands en formaties op: de Amerikaanse indieband The Melvins en de Japanse noise gitarist Keiji Haino spelen live bij films van Cameron Jamie; in het Pop Cinema-programma worden optredens verwacht van onder meer op de Amerikaanse hiphopformatie Dälek; de Belgische jazzpianist Jef Neve; geluidskunstenaar Speedy J (Nederland), Zai Kuning (Singapore), Koichi Shimizu (Thailand/Japan) en singer-songwriter Lucky Fonz III (Nederland). Binnen het korte filmprogramma vinden muzikale optredens plaats van onder meer het Franse collectief Cellule d'Intervention Metamkine, multimediaduo Michaela Grill (Oostenrijk) & Giuseppe Ielasi (Italië) en Machinefabriek (Nederland).

Woensdag 23 januari opent het festival in de Grote Zaal van de Doelen met de Argentijnse speelfilm Cordero de Dios. Diezelfde dag organiseert het IFFR in samenwerking met festivalsponsor Robeco de Robeco Filmdag. Lezers van het blad Safe hebben het programma samengesteld door 6 films te kiezen uit twintig favorieten uit vorige festivaledities. De Robeco Filmdag besluit woensdagavond met Juno van Jason Reitman, de film waarmee het IFFR opent voor het publiek. Zondag 3 februari eindigt het festival met de Volkskrantdag. De NS zet dan in de vroege morgen extra lange treinen in om filmfestivalbezoekers vanuit Utrecht richting Rotterdam meer zitplaatsen aan te bieden.

Het programma van het 37e International Film Festival Rotterdam is te vinden op www.filmfestivalrotterdam.com. In de nacht van vrijdag 18 op zaterdag 19 januari start de online ticketverkoop via www.filmfestivalrotterdam.com om 0.00 uur. Vanaf zaterdag 19 januari, 09.00 uur zijn tickets te koop aan de festivalkassa in de Doelen.

(einde persbericht)

Noten aan de redactie

Gastenlijst met aankomst- en vertrekdata
Stills en portretfoto's

Interviewverzoeken door IFFR-geaccrediteerde pers: vanaf 21 januari aan svp mailen aan: pressdesk@filmfestivalrotterdam.com

Persinformatie: IFFR Press Office, Bert-Jan Zoet of Nancy van Oorschot, 010-8909090 of press@filmfestivalrotterdam.com