Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam



Amsterdam, 21 januari 2008

Voorleesexpress van start in de baarsjes

Portefeuillehouder Godfried Lambriex geeft op woensdag 23 januari om 14.30 uur het startsein van de VoorleesExpress, een voor Amsterdam uniek project. De Voorleesexpress in De Baarsjes is een initiatief van VVD-raadslid Tamara Serno. Omdat het de Nationale Voorleesdagen zijn, lezen Gofdired Lambriex en Tamara Serno erna de aanwezige kinderen ook zelf voor in de openbare bibliotheek op het Mercatorplein.

De VoorleesExpress is een project waarbij kinderen van 2-8 jaar met een achterstand in de Nederlandse taal, vaak doordat zij Nederlands als tweede taal gebruiken, wekelijks thuis opgezocht worden om hen, door middel van voorlezen, intensief in aanraking te brengen met geschreven en gesproken Nederlandse taal. De taalachterstand van met name allochtone kinderen wordt op die manier verminderd en hun woordenschat verbeterd. Ouders worden hiermee ook gestimuleerd hun kinderen in contact te brengen met kinderboeken en hen plezier te laten beleven aan het voorlezen. Op den duur wordt zo een voorleesritueel geĂŻntroduceerd in allochtone gezinnen. En het biedt jongeren een interessante en leerzame uitdaging naast hun werk of studie.

De VoorleesExpress is in januari 2006 in Utrecht begonnen. In Amsterdam gaat het project als eerste in De Baarsjes van start. Gedurende 20 weken komt elke week s avonds op een vast tijdstip een studente van de VoorleesExpress langs met verschillende boeken, waaruit de kinderen zelf kunnen kiezen. De kinderen worden thuis voorgelezen, tot een groep van maximaal 4 kinderen.

Programma:

14.30- 15.00 Start Voorleesexpress

15.00- 15.30 Godfried leest voor aan de kinderen

Locatie: Openbare Bibliotheek, Mercatorplein 89