Politie Friesland

Politieberichten van woensdag 23 januari

Fryslân, 23-01-2008 o Politieberichten van dinsdag 22 januari 07.00 uur t/m woensdag 23 januari 07.00 uur

Wolvega: drie aanhoudingen na ruim 25 vernielingen
De politie heeft 29 december drie inwoners van Wolvega van 14, 15 en 16 jaar aangehouden. De drie hadden de weken daarvoor diverse vernielingen in Wolvega gepleegd. Het onderzoek werd gestart op dezelfde dag. Die dag kreeg de politie de melding dat er een grote ruit van een school aan de P. Potterstraat vernield was. Een thermopaneruit van een lokaal bleek met zwaar vuurwerk vernield te zijn, het gehele lokaal lag bezaaid met glasscherven.

De politie stelde een buurtonderzoek in en met diverse jongeren zijn gesprekken gevoerd. Dit leidde tot de aanhouding van de drie verdachten. De verdachten bekenden de vernieling aan de school. De drie jongens bekenden aan het bureau van politie naast deze vernieling nog een flink aantal andere vernielingen in Wolvega te hebben gepleegd. Zo is in de Pelstraat en de Meulestraat een flink aantal autospiegels vernield. De autospiegels werden met kracht van de autos geschopt en geslagen. Ook werden in de Meulepolle hekjes door deze jongens vernield.

Spoor van vernielingen
27 december is door een van de verdachten bij een garagebedrijf in Wolvega over vijftien voertuigen gelopen. Er bleken twee personenautos schade te hebben opgelopen. Ook werd door de 14-jarige bij een ander geparkeerd voertuig op de J. Brueghelstraat een voorruit vernield met een baksteen. In de Puccinistraat werd een tv-kast van een nutsbedrijf met zwaar vuurwerk opgeblazen. Ook zijn nog diverse andere vernielingen gepleegd. De 14-jarige bekende tijdens het
politieonderzoek ook nog een tweetal winkeldiefstallen in Wolvega. Het politieonderzoek is inmiddels afgesloten en er is tegen alle drie jeugdige knapen proces-verbaal worden opgemaakt. De schade bedraagt circa 10.000 euros. Er is door 17 burgers aangifte gedaan bij de politie. Zij waren allen tevreden met de afhandeling van deze zaken door de politie.

Drachten: flink aantal tips na uitzending Opsporing Verzocht De politie heeft 57 tips binnengekregen na de uitzending van Opsporing Verzocht van dinsdagavond. In de uitzending werd aandacht besteed aan de snelkraken in o.a. Drachten op 5 december en Wijnjewoude op 7 december. Ook in Zuidlaren en Roden hadden de verdachten toegeslagen. De tips zijn afkomstig uit het hele land. De politie zal de tips analyseren.

Gorredijk: inbraak school
De politie onderzoekt de inbraak in een school aan De Vlecke.In de nacht van maandag op dinsdag werd een ruit vernield, waarna twee complete computers werden weggenomen. Een 39-jarige inwoonster van Nij Beets deed aangifte.

Drachten: bedrijfsinbraken
De politie stelt een onderzoek in naar de inbraak in twee bedrijven aan De Boeg. Men kwam één pand binnen door een deur te forceren, , waarna een kluis met enkele duizenden euros werd opengebroken en leeggehaald. Een 42-jarige inwoner van De Wilgen deed aangifte. Vanuit dit bedrijfspand werd een gat in een muur gemaakt, waarna men bij een naastgelegen bedrijf onder meer nog een aantal CD-spelers werd ontvreemde. Hiervan deed een 44-jarige inwoner van Drachten aangifte.

Leeuwarden: fietsster ten val
De politie heeft dinsdagmiddag hulp verleend bij een ongeval op de Esdoornstraat. Een 44-jarige inwoonster van Leeuwarden was daar bij het van haar fiets afstappen ten val gekomen. Juist op dat moment passeerde een auto, bestuurd door een 48-jarige plaatsgenote. De fietsster liep bij de daarop volgende aanrijding letsel op aan haar hand. Ze werd per ambulance naar het MCL overgebracht.

Leeuwarden: aanrijding met letsel
De politie heeft dinsdagavond een aanrijding met letsel afgehandeld op het Langesan. Ter plaatse reed een personeneauto, bestuurd door een 29-jarige Leeuwarder, achterop tegen een daar geparkeerde vrachtwagen met oplegger. De vermoedelijke oorzaak is dat de voorruit beslagen was of dat op dat moment net het frontje van de radio werd geplaatst. De man is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden, waar zijn verwondingen leken mee te vallen. De auto lijkt total loss.

Leeuwarden: fietser gewond na aanrijding
De politie heeft dinsdagmiddag assistentie verleend bij de afhandeling van een aanrijding op de Wijbrand de Geeststraat, waarbij een 13-jarige fietser uit Leeuwarden gewond is geraakt. Een 67-jarige bestuurder van een invalidenwagen uit Leeuwarden verleende geen voorrang aan een groepje fietsers dat van rechts kwam. Hierbij werd de 13-jarige jongen geschept door de wagen. Omdat de bestuurder doorreed, kwam het slachtoffer onder de invalidenwagen terecht en werd volgens getuigen enkele meters meegesleurd. Het slachtoffer is met diverse kneuzingen en schaafwonden per ambulance naar het ziekenhuis in de stad gebracht.

Sneek: aanrijding met letsel
De politie heeft dinsdagmiddag hulp verleend bij een ongeval op de Harste, waarbij een 41-jarige fietsster uit Ysbrechtum gewond raakte. Zij reed op de Harste, komende uit de richting van de Bolswarderweg en gaande in de richting van Schoonoord. Een 37-jarige automobiliste uit Sneek kwam uit een uitrit gelegen aan de Harste. Hierbij zag zij het slachtoffer over het hoofd en ontstond er vervolgens een aanrijding. Het slachtoffer is met rugletsel overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Leeuwarden: aanrijding met drie autos
De politie heeft dinsdagavond een assistentie verleend bij de afhandeling van een ongeval op de Heliconweg. Een 42-jarige vrouw uit Stiens remde te laat voor het stilstaande verkeer voor haar en botste op de auto voor haar. In deze auto zat een 46-jarige automobilist uit Grou, met als passagiers een 17-jarige man en een 49-jarige vrouw, ook beide inwoners van Grou. Hun auto botste vervolgens weer op de auto van een 56-jarige inwoner van Stiens daarvoor. De drie inzittenden van middelste betrokken auto zijn per ambulance vervoerd naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Twee van de drie autos zijn afgesleept door een bergingsbedrijf.

Franeker: verdachte aangehouden voor diefstal mobiele telefoon De politie heeft dinsdagavond een 8-jarige inwoner van Franeker aangehouden op verdenking van diefstal van een mobiele telefoon in een sportcomplex aan de Burgemeester Juckemastraat. Een 17-jarige inwoonster van Franeker deed aangifte. Door snelle actie van de politie kon de verdachte op heterdaad betrapt worden. De verdachte is voor verhoor naar het politiebureau overgebracht.

Heerenveen: politie zoekt getuigen ongeval
De politie heeft dinsdagmiddag geassisteerd bij de afhandeling van een ongeval op de A32 ter hoogte van Heerenveen. Een 26-jarige inwoonster van Lemmer reed in een file op de rechterrijstrook ter hoogte van de uitvoegstrook Drachten/Groningen. Een getuige zag dat een bestuurder van de linkerrijstrook probeerde naar de uitvoegstrook te komen. Hierbij sneed hij de 26-jarige bestuurster van de auto af. Zij raakte hierdoor in een slip, kwam op de linkerrijstrook terecht en schoot vervolgens via de rechterrijstrook door naar de rechterberm. Hier sloeg haar voertuig door het steile talud over de kop en kwam vlakbij het water tot stilstand. Zij liep hierbij geen letsel op. De man die de vrouw afsneed reed in een zwarte auto, vermoedelijk van het merk Seat. De politie wil graag in contact komen met getuigen van dit incident. Zij worden verzocht via 0900-8844 contact met de politie op te nemen.

Oosterwolde: aanhouding na winkeldiefstal
De politie heeft dinsdagavond een 41-jarige inwoonster van Oosterwolde aangehouden. De vrouw had vlees en tandpasta gestolen bij een winkel aan t Oost. Op het bureau bleek dat de vrouw nog 210 euro moest betalen of vier dagen zitten. Uiteindelijk is het geld betaald. Voor de winkeldiefstal kreeg de vrouw ook nog eens een bekeuring van 130 euro.

Breezanddijk: te snel, rijbewijs ingevorderd
De politie heeft dinsdagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 32-jarige automobilist uit Purmerend. De man reed met 136 km per uur over de Afsluitdijk bij Breezanddijk. Ter plaatse is 70 km per uur toegestaan. Omdat de man meer dan 66 km per uur te snel reed, is zijn rijbewijs ingevorderd.

Drachten en omstreken: alcoholcontrole
De politie heeft dinsdagavond op alcohol gecontroleerd bij sportkantines in de gemeenten Smallingerland en Opsterland onder andere in Beetsterzwaag, Tijnje, Nij Beets, Terwispel en Drachten op diverse plaatsen. In totaal hebben 155 bestuurders geblazen. Niemand had te veel gedronken.

Kootstertille: te veel gedronken, rijbewijs ingevorderd
De politie heeft woensdagochtend het rijbewijs ingevorderd van een 28-jarige automobilist uit Kootstertille. De man werd gecontroleerd op de Hege Dyk. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies de man 600 ug/l, goed voor een rijverbod van zes uur. Ook het rijbewijs van de man is ingevorderd.

Drachtstercompagnie: rijbewijs ingevorderd
De politie heeft woensdagochtend het rijbewijs ingevorderd van een 30-jarige automobilist uit Drachten. De man reed vanuit de richting Tsjerkebuorren in de richting van de Folgersterloane. Op de Smidswei verloor de man de controle over het stuur waarna hij tegen de kabelkast van een telecombedrijf reed. Hierdoor hebben diverse mensen geen verbinding meer met internet en kunnen geen televisie kijken. Vervolgens raakte de man enkele trottoirbanden. Daarna reed hij naar een woning aan de Smidswei, waar, gezien vanaf de achterzijde van de woning een aanhanger stond, dan de auto van een 26-jarige inwoner van Drachtstercompagnie en daarachter de auto van een 27-jarige inwoonster van Huizen. De 30-jarige reed met hoge snelheid tussen beide autos door. Hierdoor ontstond schade aan alle autos, die dan ook zijn afgesleept. Ook van de tuin bleef weinig over. De bestuurder had gedronken. Op het bureau blies hij 470 ug/l, goed voor een rijverbod van vier uur. In verband met art. 5 WVW is ook zijn rijbewijs ingevorderd.