Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Inhoud pagina: Extra steun in strijd tegen criminaliteit op St. Maarten

22 januari 2008

In de strijd tegen stijgende criminaliteit krijgt St. Maarten dertien extra marechaussees en meer financiële hulp vanuit Nederland. De extra ondersteuning dient vooral voor de uitoefening van meer grenscontroles en het tegengaan van illegaliteit en mensensmokkel. Staatssecretaris Bijleveld deed de toezegging samen met haar collega, defensie-minister Eimert van Middelkoop, tijdens de vergadering over Plan Veiligheid Nederlandse Antillen dat op de eerste dag van het werkbezoek aan de Antillen plaatsvond.

Tijdens het overleg stond de bestrijding van criminaliteit op St. Maarten hoog op de agenda. Mede aanleiding hiervoor was het vorig jaar verschenen rapport van het Wetenschappelijk Onderzoeks en Documentatie Centrum (WODC) over georganiseerde criminaliteit op het eiland. "Vandaar dat het zwaartepunt op het gebied van veiligheid nu vooral ligt op St. Maarten", aldus Bijleveld. De staatssecretaris benadrukte wel dat het eilandgebied St. Maarten ook zelf de verantwoordelijkheid moet nemen. "De wil moet er zijn om deze dingen ook zelf op te lossen."

De dertien manschappen komen bovenop de zes marechaussees die eerder dit jaar waren toegezegd in het kader van de oprichting van de "special robbery unit". Deze speciale politie-eenheid is opgericht om het toenemende aantal overvallen op St. Maarten te bestrijden.

Tijdens de vergadering is het Plan Veiligheid Nederlandse Antillen voor de periode 2008-2009 vastgelegd. Nederland heeft hierbij voor beide jaren een bedrag van EUR 10,5 miljoen toegezegd om St. Maarten verder te helpen met het verder op orde brengen van het politie-apparaat en versterking van de rechtshandhaving. Naast deze toezegging is er EUR 9,5 miljoen toegekend ter verbetering van de gevangenissen - met name de politiecellen - op St. Maarten.