Gemeente Utrecht

2008 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
04 Vragen van de heer P. Zwanenberg
(ingekomen 22 januari 2008)

De afgelopen maanden is er roering ontstaan rondom een ecohuis dat in een Vinex wijk in Steenwijk door de milieubewuste ingenieur Jan Hulsslage gebouwd is. Doordat de bouwer de maximale bouwtijd heeft overschreden moet het gebouw van de gemeente Steenwijk en de rechter plat. Hulsslage krijgt een schadevergoeding uitbetaald. Volgens de gemeente is het technisch niet mogelijk om te kiezen voor een andere oplossing dan sloop. Wij hebben contact met Hulsslage gehad en begrepen dat er wel degelijk mogelijkheden zijn om het huis te verplaatsen.

GroenLinks vindt het een slecht signaal als een gemeente een huis dat zo duurzaam gebouwd is op grond van een verlopen bouwtermijn wil slopen. Daarom zouden wij graag willen onderzoeken of het gebouw op korte termijn naar Utrecht kan worden verplaatst. In het verleden was er een initiatievenbeleid in Leidsche Rijn dat ruimte schiep voor meer duurzaam bouwen. GroenLinks denkt dat door te laten zien dat er in Utrecht wel plaats is voor dit bijzondere eco-bouwproject een krachtig signaal afgegeven kan worden dat het ons ernst is met duurzaam bouwen.

Dit leidt voor GroenLinks tot de volgende vragen:


1. Is het college bereidt met de gemeente Steenwijk en de bouwer van de ecowoning in overleg te treden om te bekijken of verplaatsing van deze ecowoning naar Utrecht technisch mogelijk is?
2. Is het college bereidt de mogelijkheid te onderzoeken of er een kavel binnen onze stadsgrenzen is waar het gebouw geplaatst zou kunnen worden?
3. Is het college bereidt om eventueel tegemoet te komen aan de kosten van verplaatsing van de woning indien dat nodig de onkostenvergoeding die Hulsslage ontvangt niet toereikend is?