Provincie Gelderland

Gratis verkeersonderwijs voor Gelderse basisscholen

Arnhem - 23 januari 2008

Gelderse basisscholen kunnen gratis een nieuwe verkeersmethode aanvragen. Door een verandering in subsidieregelingen van het ROVG zijn er nieuwe mogelijkheden om de jonge kinderen in het verkeer goed voor te bereiden op hun verkeerstaak. Het ROVG heeft zich tot doel gesteld vóór 2011 de helft van de Gelderse basisscholen te voorzien van een actuele verkeersmethode. Leverancier Reinders Oisterwijk zal in opdracht van het ROVG de komende jaren de distributie van de lesmethodes verzorgen. Op 22 januari heeft de voorzitter van het ROVG - gedeputeerde mevrouw Marijke van Haaren - het contract hiervoor overhandigd aan de heer Piet Reinders, van Reinders Oisterwijk. De gedeputeerde ontving in ruil hiervoor één van de vier verkeersmethoden binnen het contract.

In de periode 2002-2006 waren in Gelderland 261 verkeersslachtoffers (ziekenhuisopnamen en doden) te betreuren in de leeftijdsgroep 4 tot 12 jaar . Meer dan tweederde daarvan waren voetgangers of fietsers. Het belang van goed verkeersonderwijs aan deze groep hoeft in dit kader geen nadere uitleg. Het aantal basisscholen, dat in Gelderland structureel aandacht besteedt aan verkeerseducatie is nog te weinig.

Het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland heeft daarom (namens de provincie Gelderland en de Stadsregio Arnhem-Nijmegen) het initiatief genomen het Verkeerseducatieloket op te richten. Partijen als VVN, de ANWB en onderwijsbegeleidingsdiensten hebben - onder leiding van het ROVG - hun krachten gebundeld. Gezamenlijk proberen zij de scholen te helpen in raad en daad. Het doel van het Verkeerseducatieloket(.nl) is vóór 2011 de helft van de Gelderse basisscholen structureel met verkeersveiligheid aan de slag te laten zijn. Een actuele verkeersmethode met aandacht voor theorie en praktijk is hierbij een belangrijke voorwaarde met daarbij aandacht voor de betrokkenheid van ouders en een veilige schoolomgeving

Voorheen was de aanschaf van een verkeersmethode deels subsidiabel. Om scholen over de streep te halen, stelt het ROVG nu, onder bepaalde voorwaarden, de verkeersmethodes gratis beschikbaar. Om de scholen op maat te kunnen helpen en zo efficiënt mogelijk met budgetten om te gaan, heeft het ROVG de aanschaf en distributie van de verkeersmethodes aanbesteed. Door deze aanpak kunnen nu 20% meer scholen worden voorzien van een verkeersmethode.

Bron: De Gelderse verkeersonveiligheid in 2006, ROVG 2007