Landschap Noord-Holland

Persbericht

Castricum, 23 januari 2008

Eerste resultaten restauratie park 'Huis te Manpad' te zien tijdens excursies

De buitenplaats Huis te Manpad aan de Herenweg 9 te Heemstede opent vanaf februari weer haar poorten. Het Huis te Manpad is een eeuwenoude buitenplaats en behoort tot de mooiste historische parken in Nederland met goed bewaarde overblijfselen van tuinaanleg uit de zeventiende eeuw. Vooral de slangenmuur met fraai leifruit is bekend. Deze muur is de langste in zijn soort in Europa. Onlangs is de restauratie van het park begonnen, de eerste resultaten daarvan zijn tijdens de excursies te bewonderen.

Het grootschalig restauratieproject van Huis te Manpad is in 2006 begonnen. Tuin en park worden in vijf jaar voor een groot deel in de oorspronkelijke staat teruggebracht. Zo zijn de waterpartijen uitgebaggerd en delen van lanen vervangen door jonge bomen. Deze winter is een flink deel van het hakhoutbeheer uitgevoerd. Op twee plekken is het bos teruggekapt tot hakhouthoogte en kunnen de bomen opnieuw uitlopen. De komende lente wordt de grote weide bij de slangenmuur als bloemenweide ingezaaid. In 2009 worden hier een 90-tal nieuwe fruitbomen geplant die samen een hoogstamfruitboomgaard vormen met oude, historische rassen. De opdracht om entmateriaal te verzamelen is afgelopen najaar gegeven en in maart worden de bomen op de kwekerij geënt. Op het eiland bij het grote huis wordt een deel van de rododendrons teruggesnoeid en een deel geheel vervangen door nieuwe aanplant. Hierdoor zal symmetrie ontstaan in de zichtas vanaf het huis. Dit is een greep uit de talrijke beheermaatregelen. Wilt u van dit alles kennis nemen, dan kan dat.

Het park van Huis te Manpad is alleen in excursieverband te bezoeken. In het voorjaar, van 1 februari tot 31 mei op dinsdag om 14.00 uur en zaterdag om 10.00 uur. Van 1 juni tot 15 oktober is het park alleen op zaterdag opengesteld om 10.00 uur. Op deze tijdstippen staat er aan de poort een gids klaar, die een rondleiding verzorgt en het een en ander vertelt over de flora en fauna en de rijke geschiedenis van deze goed bewaarde buitenplaats. Aanmelden voor deze excursies is niet nodig en er worden geen kosten berekend. Het huis zelf is particulier bewoond, evenals de overige woningen op het terrein en zijn derhalve niet te bezichtigen.

Wilt u in groepsverband het Huis te Manpad bezoeken, buiten de tijden van openstelling, dan kan dat, behalve op zondagen. U kunt hierover contact opnemen met mevrouw Wilmink, telefoon: 023-5287528. Voor overige informatie betreffende de openstelling of excursies kun u terecht bij Peter de Jong, excursiecoördinator: 0252-377656 of bij tuinbaas Fred van der Hengst 06-54695876.