Ingezonden persbericht


Persbericht 23 januari 2008

Een bijzondere aanwinst in Nieuw Land Schatkamer;

Lelystad - In de Schatkamer van Nieuw Land Erfgoedcentrum in Lelystad ligt tot 18 februari a.s. een zestiende-eeuwse kaart van de Zuiderzee en Noordoost-Nederland. Deze interessante kaart komt uit een boek dat omstreeks 1590 is verschenen. Dat boek werd geschreven door Sebastiaan Münster, een Duitse geleerde die alle menselijke kennis in één overzicht wenste samen te vatten. De ingekleurde kaart draagt namen van allerlei belangrijke plaatsen uit de laat-middeleeuwse en zestiende-eeuwse geschiedenis van het Zuiderzeegebied. Het eiland Schokland komt er ook op voor, maar Urk ontbreekt. De kaart van Münster is een mooie aanvulling op de verzameling Zuiderzee- en IJsselmeerkaarten van Nieuw Land Erfgoedcentrum, waarvan de oudste gedateerd wordt in het jaar 1584 en de jongste bij wijze van spreken eergisteren werd aangeschaft.

In Nieuw Land Schatkamer worden bijzonderheden uit de collecties van Nieuw Land getoond. Momenteel zijn dat kaarten van de Zuiderzee uit de achttiende en negentiende eeuw en tekeningen van Peter Dorleijn betreffende de zeilvisserij op die zee. In een grote vitrine worden modellen getoond van schepen die ooit op de Zuiderzee hebben gevaren. Deze modellen heeft Nieuw Land in bruikleen van het Rijksmuseum te Amsterdam.

Speciale aandacht wordt besteed aan de eilanden Schokland en Urk. Kaarten, oude plattegronden, klederdrachtprenten en tekeningen waarop markante gebouwen zijn weergegeven, brengen facetten van de eilandhistorie in beeld. Van bewoners van Urk worden enkele tientallen foto's getoond. Deze foto's werden vóór de Tweede Wereldoorlog gemaakt om het uiterlijk van 'de Urkers' vast te leggen voor wetenschappelijk onderzoek.

Nieuw Land is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 10.00-17.00 uur, zaterdag en zondag van 11.30-17.00 uur.

Adres:
Oostvaardersdijk 01-13, 8242 PA Lelystad
www.nieuwlanderfgoedcentrum.nl

Parkeren kan in de VOC garage (gratis), volg de borden Batavia Haven.