Ingezonden persbericht


Persbericht

Utrecht, 23-01-2008

Nieuwe arbeidsvorm biedt beste van twee werelden:
Ondernemen met behoud van sociale zekerheid

Utrecht - Wel zelfstandig, maar toch sociaal verzekerd. Daar draait het om bij de 'Ondernemende Werknemer'. Een nieuwe arbeidsvorm, die de voordelen van zelfstandig ondernemerschap combineert met de zekerheden van werknemerschap. Organisaties kunnen hierdoor gemakkelijker aan professionals komen, werknemers kunnen eenvoudiger de stap maken naar zelfstandig ondernemerschap. Humanpact introduceert de nieuwe arbeidsvorm deze week.

"De Ondernemende Werknemer is een doorontwikkeling van bestaande oplossingen, die bedacht zijn om het bezit van een VAR (een Verklaring Arbeidsrelatie) overbodig te maken", vertelt Co Politiek van Humanpact. "Uniek is dat deze arbeidsvorm niet alleen problemen voor de professional oplost, maar ook voor de organisatie die hem wil inhuren. Zo waarborgt deze aanpak dat sociale premies en loonbelasting worden afgedragen. Tegelijk zijn de uurtarieven die een onderneming moet betalen lager, in ruil voor een langdurige opdracht. Dit levert organisaties unieke voordelen op in werving en selectie, behoud van schaarse professionals, uitbesteding en outplacement."

De arbeidsmarkt flexibiliseert in hoog tempo. Organisaties hebben steeds meer moeite om werknemers te binden. Vooral inhoudelijke professionals wagen steeds vaker de sprong naar ondernemerschap. Organisaties zien waardevolle werknemers met lede ogen vertrekken en hebben moeite om de vacature op te vullen.

"De Ondernemende Werknemer - een hybride arbeidsvorm tussen detachering en uitzenden - lost dit op", aldus Co Politiek van Humanpact. "Het is een andere wijze van het organiseren van werk." De Ondernemende Werknemer biedt organisaties de mogelijkheid om langdurige relaties met zelfstandige professionals aan te gaan binnen de kaders van fiscale en juridische wetgeving. Omgekeerd hebben de professionals in dit model de voordelen van sociale zekerheid, maar kunnen zij factureren zoals alle andere zelfstandigen.

Voor elke Ondernemende Werknemer wordt met tussenkomst van Humanpact een aparte BV opgericht. Het beheer van de BV is in handen van een trustkantoor, dat gespecialiseerd is in het besturen van dergelijke BV's. De werknemer is als (enige) werknemer in dienst van de BV, maar is daar geen directeur grootaandeelhouder (DGA) van. Humanpact draagt volledig zorg voor het financiële beheer van de BV, zoals afdracht van BTW en sociale lasten en de inhouding van loonbelasting. De werknemers kunnen terugvallen op de WIA en op de WW. "Deze nieuwe vorm is heel geschikt voor professionals die het lastig vinden om werk te combineren met acquisitie en die ook de administratieve rompslomp van volledige zelfstandigheid wil mijden", vertelt Co Politiek.

Tegelijkertijd introduceert Humanpact www.nieuwondernemen.nl. In samenwerking met MKB Servicedesk (het ondernemersportal van het MKB in Nederland) brengt Humanpact organisaties en professionals bij elkaar. Organisaties kunnen er opdrachten plaatsen. Professionals kunnen kiezen tussen verschillende ondernemersvormen, waaronder vanaf nu dus ook de Ondernemende Werknemer.



Ingezonden persbericht