Kunstenaars zetten bedrijven als DSM en NOVA op een ander been

23/01/2008 10:37



Kunstenaars & Co



DSM's grensverleggende 'brainstorm area'
Arthur Simonetti, Marketing Director Product Launch bij DSM in Delft wilde een projectruimte waarin teams anders zouden samenwerken om vernieuwende productlanceringstrategieën te bedenken. Hij wilde daarbij graag samenwerken met kunstenaars. Het concept dat het kunstenaarsteam ontwikkelde, ging uit van het idee van een 'Room with a view'. Een ruimte, waarin grenzen zouden vervagen. Met dit concept als basis, deden de kunstenaars een flink aantal bijzondere, maar ook concrete voorstellen voor de inrichting van de projectruimte.

Kunstenaars kijken toch net iets verder"
Arthur Simometti: Met kunstenaars werken is ook een manier om bepaalde regels binnen het bedrijf te doorbreken. Bij ons type bedrijven zit je in bepaalde vaste patronen. Kunstenaar zitten daar in de regel niet in, die hebben toch een soort van vrijbuitersstatus..

NOVA "Met alleen een televisieprogramma lig je over een jaar of 10 uit de markt" Carel Kuyl, hoofdredacteur van NOVA, vroeg aan kunstenaars op wat voor manieren NOVA zijn zichtbaarheid kon vergroten. Multi-mediakunstenaar Michiel Koelink en community-art kunstenares Lucy Nooren gingen met deze vraag aan de slag. Beide kunstenaars deden uitgebreid onderzoek, namen deel aan brainstormsessies en voerden gesprekken met de redactieleden van NOVA. Zij maakten een plan waarin een van de onderdelen NOVA in de buurt is. NOVA gaat mensen in buurtcentra leren om te gaan met media en om buurtnieuws te maken. NOVA is zo zichtbaar in de samenleving en zit dichter op het nieuws. Ook kan NOVA kijkers als lokale reporters bij het nieuws te betrekken.

De wijk in
Carel Kuyl: Je kan dan met allochtone jongeren in debat gaan over gebeurtenissen als de film van Wilders of het incident in Slotervaart. Als je nu na zo'n gebeurtenis als journalist de wijken in gaat, wordt er heel heftig op je gereageerd. Ze zien ons het hele jaar niet, en dan komen we bij zo'n moment met z'n allen de wijk in. De vraag is: hoe zorg je dat de mensen waar je over bericht, zelf ook kunnen meedoen aan het debat? Ook voor onszelf is het belangrijk dat wij beter snappen wat er leeft in die wijken. Het werken met kunstenaars met ervaring in wijken en met jongeren is daarbij voor ons een heel leerzaam proces geweest. Er is iets uit voortgekomen waarover je wel praat, maar wat je niet zo snel zelf had gedaan. "

KIS-kunstenaars
De kunstenaars die voor NOVA en DSM werkten namen het afgelopen jaar deel aan de leergang Kunst in de Samenleving (KIS) van Kunstenaars?. Een selecte groep kunstenaars leert daar hoe zij effectief kan werken binnen maatschappelijke organisaties en bedrijven. Door daadwerkelijk matches tot stand te brengen laat KIS organisaties ervaren welke mogelijkheden het werken met een kunstenaar biedt.

Lloyd Hotel
Op 24 januari tussen 16.00 uur en 20.30 uur vindt in het Lloyd Hotel, Oostelijke Handelskade 34, 1019 BN Amsterdam de afsluiting plaats van KIS. Daar kunt u kennismaken met de KIS-kunstenaars die o.a. projecten hebben uitgevoerd bij Woningbouwontwikkelaar de Principaal, de bajes in de Havenstraat Amsterdam en de Vereniging Openbare Bibliotheken. Vanaf 18 u vindt een openbare evaluatie van het project met NOVA plaats. U wordt van harte uitgenodigd bij deze feestelijke afsluiting aanwezig te zijn.





http://www.kiskunstenaars.nl