Gemeente Rotterdam

23 januari 2008

Hulpverlening Rotterdam opereerde goed

Evaluatie oefening Voyager

De nationale crisisoefening Voyager die 3 oktober jl. in de Rotterdamse haven plaatsvond, heeft bevestigd dat de hulpverlening in Rotterdam een crisis van groot formaat aan kan. Ook de besluitvorming die zich heeft toegespitst op het redden van slachtoffers - de kerntaak van de lokale autoriteiten in een dergelijke crisis - is tijdens deze oefening goed verlopen. Daarnaast was Voyager een succes omdat tijdens en na de oefening leerpunten naar boven zijn gekomen waarmee de organisatie van crisisbeheersing kan worden versterkt.

Dat schrijft burgemeester Opstelten vandaag in een brief aan de Gemeenteraad van Rotterdam. Deze ochtend heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de bestuurlijke systeemevaluatie gepresenteerd. Deze evaluatie is één van de evaluatierapporten waarmee Rotterdam de komende periode aan de slag gaat om de crisisbeheersingsorganisatie verder te versterken. Het (operationele) evaluatierapport van de Veiligheidsregio wordt medio februari naar de Raad gestuurd.

Acties voor de korte termijn

De communicatie naar burgers en media is de afgelopen jaren aanzienlijk verbeterd. Desondanks moet de snelheid waarmee overheidsinformatie voor de media wordt verwerkt en vervolgens verstrekt wordt aan burgers verder omhoog. Daarom wordt en door de Veiligheidsregio onderzoek gedaan naar de inzet van een hoogwaardige multidisciplinaire actie-officier op de gemeenschappelijke meldkamer. Deze functionaris is in staat om in de eerste fase van een incident goede handelingsperspectieven aan de bevolking te geven.

Daarbij zal in de besluitvorming door de Veiligheidsstaf meer gestructureerd gebruik worden gemaakt van media-analyses.

Ter verbetering van het overzicht op het incidentterrein wordt door de Veiligheidsregio onderzoek gedaan naar de aanstelling van een zogenoemde floor-manager, die de regie voert over de positionering van hulpverleningseenheden.

Verdere procedure

De verschillende evaluaties in combinatie met recente incidenten vormen een trigger om een nadere focus aan te brengen in te treffen verbeteringen. In de loop van 2008 worden hiertoe concrete voorstellen gedaan.

noot voor de redactie/