Persberichten Rijn & Venen, 11.10 uur

Utrecht, 23-01-2008

Snelheidscontrole

WILNIS - De politie heeft op dinsdag 22 januari van 15.00 uur tot 17.00 uur op de Ir. Enschedeweg op snelheid gecontroleerd. In die tijd werd de snelheid van 1619 voertuigen vastgelegd, 129 bestuurders hielden zich niet aan de maximumsnelheid van 60 km/u. De bestuurder met de meeste haast reed 96 km/u.

Agressieve automobilist

MAARSSEN Op dinsdag 22 januari werd een fietser door een automobilist mishandeld.

Rond 16.30 uur fietste een 29-jarige man uit Maarssen met zijn racefiets over de Gageldijk. Hij reed over de rijbaan omdat hij gezien zijn snelheid van ongeveer 30 km/u het te gevaarlijk vond over het fietspad te rijden. Hij hoorde dat een automobilist achter hem toeterde, maar omdat er genoeg ruimte was voor de auto om in te halen, besteedde de Maarssenaar er verder geen aandacht aan.

Hij werd ingehaald door de auto, maar daarbij reed de automobilist kennelijk opzettelijk rakelings langs hem. In zijn kwaadheid stak de Maarssenaar zijn middelvinger omhoog. Daarop stopte de automobilist, stapte uit en gaf de Maarssenaar een harde vuistslag in zijn gezicht. Daarna reed de verdachte weg.

Het slachtoffer deed aangifte. Hij hield een dikke bult op zijn jukbeen aan de mishandeling over. De politie stelt een onderzoek in. Aan getuigen van de mishandeling wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Rijn & Venen op telefoonnummer 0900-8844.

Automobilist doorgereden

MAARSSEN Op dinsdag 22 januari deed een 10-jarige meisje uit Maarssen aangifte van een aanrijding die op donderdag 17 januari plaatsvond.

Op donderdag 17 januari reed het meisje rond 12.10 uur over de Zandweg. Op het weggedeelte tussen de Vechtensteinlaan en de Oostwaard reed zij voor de wegversmalling. Terwijl daar geen ruimte voor was, werd zij toch ingehaald door een automobilist. Daarbij werd het meisje geraakt, kwam ten val en raakte gewond. De automobilist stopte kort, de bijrijder deed het raam open en keek het slachtoffer aan. Vervolgens reed de automobilist door, zonder zich om het slachtoffer te bekommeren.

Het meisje liep door haar valpartij twee gekneusde vingers en enkele blauwe plekken op. De fiets raakte licht beschadigd.

De twee inzittenden van de auto hadden een licht getinte huidskleur. Zij reden in een rode Subaru met een dakspoiler en een dubbele glimmende uitlaat. De bijrijder had een zwarte cowboyhoed op en hij droeg een zwarte jas.

Aan getuigen van de aanrijding of mensen die menen de verdachte(n) te (her-)kennen, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Rijn & Venen op telefoonnummer 0900-8844.

Meisje gewond

KOCKENGEN Bij een aanrijding met een auto raakte op dinsdag 22 januari een 13-jarig meisje uit Kockengen gewond.

Rond 07.20 uur fietste het 13-jarige meisje samen met meerdere schoolgenoten over de Wagendijk, komende uit de richting van Kockengen. Zij reden de kruising met de Provincialeweg N401 op in de richting van de Spengen. Op het middengedeelte van de weg stopten de schoolgenoten omdat zij vanaf rechts een auto, bestuurd door een 29-jarige vrouw uit Amsterdam, zagen naderen. Het 13-jarige meisje zag dat kennelijk niet en zij reed door, met een aanrijding tot gevolg.

Het meisje werd door de auto geschept en kwam op de rijbaan terecht. Zij raakte buiten bewustzijn. Door een in zijn vrije tijd passerende politieman uit Amsterdam werd eerste hulp verleend, terwijl enkele andere passanten in afwachting van de komst van de politie het verkeer regelden.

Het slachtoffer is met hoofdletsel per ambulance naar het AMC in Amsterdam gebracht. Daar is zij opgenomen. De Verkeerspolitie Utrecht heeft ter plaatse een onderzoek ingesteld.

Aanhoudingen na uit de hand gelopen ruzie

(Zie persberichten Rijn & Venen d.d. 20-01-2008: Ruzie loopt uit de hand)

WOERDEN De politie heeft maandag 21 januari drie jongens uit Woerden aangehouden op verdenking van openlijk geweld/poging doodslag tegen een 45-jarige inwoner van Woerden.

Vrijdagavond 18 januari omstreeks 22.40 uur kreeg de politie een melding binnen van een ruzie in een woning aan de Voorstraat. Een 45-jarige Woerdenaar zou gedreigd hebben met een mes. Een groep jongens hebben de man daarna buiten de woning mishandeld.

Voordat de politie arriveerde, was de man gewond weggevlucht. Hij raakte vervolgens betrokken bij een frontale aanrijding op de Oostdam. Hij liet zijn rijbewijs achter en ging er opnieuw vandoor. Later die nacht bleek dat de Woerdenaar in een ziekenhuis in Dordrecht werd behandeld omdat hij een stuk mes in zijn hoofd bleek te hebben. Alle drie de verdachten zitten momenteel vast voor verhoor en zijn in verzekering gesteld.

Jaarcijfers 2007 district Rijn & Venen
Criminaliteit in 2007 opnieuw gedaald
RIJN & VENEN - De totale criminaliteit binnen de acht gemeenten van het district Rijn & Venen (De Ronde Venen, Breukelen, Abcoude, Loenen, Woerden, Montfoort, Oudewater en Maarssen) is gedaald met 3% ten opzichte van 2006 (8.855 aangiftes). Het is het vijfde achtereenvolgende jaar dat er een daling te zien is.

In 2002 werd in het district Rijn & Venen 10.778 keer aangiften gedaan van strafbare feiten. Eind 2007 staat dit aantal op 8.601. Dit betekent dat ten opzichte van 2002 de criminaliteit met 19% is gedaald.

Stijgers en dalers
De meeste delictsoorten laten een daling zien. De grootste daling is openlijk geweld, dat is ten opzichte van 2006 met 20% afgenomen. Ook het aantal woninginbraken en diefstal van of uit auto is met respectievelijk 11% en 10% gedaald. Deze daling is mede te danken aan de inspanningen die de politie heeft gepleegd zoals het houden van extra toezicht en postacties. Ook zijn op verschillende locaties in het district preventieacties gehouden om burgers te informeren over strafbare feiten die in hun wijk gepleegd worden. Op deze wijze zijn burgers alert op verdachte situaties en kunnen zij eventueel preventieve maatregelen nemen. De delictsoorten waarop een stijging te zien is, zijn mishandeling (15%) en overige criminaliteit (13%).

Doelstelling
De politie heeft samen met het Openbaar Ministerie en de gemeenten een gezamelijke doelstelling afgesproken, namelijk een verlaging van de criminaliteitscijfers met 40% eind 2011. Voor het komend jaar betekent dit dat naast het gegarandeerde politiepakket onze focus ligt bij het verder terugdringen van veelvoorkomende criminaliteit (fietsendiefstal, auto-inbraken en vernielingen), woninginbraken, jeugdoverlast en ongelijkwaardigheid.

Het politiepakket bestaat uit:
· Aanpak van kapitale delicten en calamiteiten · Binnen 10-minuten ter plaatse bij confrontatie dader, levensbedreigende situaties en meldingen van verdachte situatie · Toezicht op plaatsen en tijden met verhoogd risico · Een herkenbare wijkagent
· Een herkenbare leiding
· Een herkenbare politielocatie

Cijfers 2007

Criminaliteitscijfers

2006

2007
groei/afname

Woninginbraken

857

764


-11%

Bedrijfsinbraken

499

425


-15%

Geweldsdelicten

738

737

0%

Auto-inbraak

2.016


1.809


-10%

Fietsendiefstal

951

791


-17%

Vernielingen


1.716


1.732


+1%

Overige criminaliteit


2.076


2.342


+13%

Totale criminaliteit

8.855

8.601


-3%

Productie

Aangiften

8.855

8.601


-3%

Ingezonden dossiers


1.922


1.883


-2%

Aanhoudingen


2.588


2.632


+2%