Gemeente Den Haag

Persbericht

Den Haag, woensdag 23 januari 2008

Proef huisvesting verslaafden een succes

Eigen huis en toekomst voor dakloze verslaafden

Door dakloze verslaafden van woonruimte te voorzien, geef je ze weer een toekomst en hou je de problemen van drugsoverlast goed onder controle. Dat blijkt uit een succesvol proefproject in Den Haag waarbij elf dakloze verslaafden, waarvan duidelijk was dat ze zouden blijven gebruiken, onder begeleiding gehuisvest zijn in een eigen huurwoning. Na ruim een jaar blijkt de proef in zijn opzet te zijn geslaagd. Het project is tot stand gekomen door samenwerking tussen de gemeente Den Haag, het Leger des Heils en woningcorporatie Staedion. Ze hebben het project inmiddels een structureel vervolg gegeven door nog eens tien tot twintig deelnemers woonruimte te bieden.

Daklozen, die blijvend verslaafd zijn aan alcohol of harddrugs leiden al rondzwervend op straat een ellendig bestaan en veroorzaken vaak overlast voor hun omgeving. Wethouder Marnix Norder van Bouwen en Wonen initieerde daarom halverwege 2005 namens het gemeentebestuur de proef 'Zelfstandig wonen actieve gebruikers'. Het Leger des Heils voerde de proef uit in samenwerking met Staedion. Staedion stelt de woningen ter beschikking voor deze speciale groep huurders. Het Leger des Heils begeleidt de verslaafden zodat ze zichzelf kunnen redden, bijvoorbeeld bij budgettering of het doen van de dagelijkse boodschappen.

Het idee er achter is dat als verslaafden een eigen thuis hebben zij hun verslaving onder controle kunnen houden of zelfs verminderen. Door betere levensomstandigheden neemt hun gezondheid zichtbaar toe. Door de betere leefgewoonten en om de woning niet weer te willen verliezen is de overlast minimaal. 'Zo snijdt het mes aan twee kanten', aldus wethouder Norder, 'de voormalig daklozen hebben weer een toekomst en er is minder overlast op straat'.

Om overlast tot een minimum te beperken en het contact met de buren makkelijker te maken, werden de deelnemers niet bij elkaar in de buurt in een huurwoning ondergebracht, maar verspreid over Den Haag. Daarbij bekijkt Staedion ook goed of de woonomgeving geschikt is voor de nieuwe huurder. Bij de evaluatie bleek dat er bijna geen klachten over overlast zijn geweest. Dit is ook te danken aan de begeleiding die zij ontvingen bij het zelfstandig wonen.

De oorspronkelijke ideeën die aan het project ten grondslag lagen bleken in werkelijkheid ook te gelden. Belangrijk daarbij is dat de verslaafden zelf veel baat hebben bij goede huisvesting. Deelname aan het project is echter niet de oplossing voor elke dakloze verslaafde. De persoon moet namelijk wel inzicht hebben in zijn eigen verslaving en beschikken over genoeg zelfredzaamheid en doorzettingsvermogen.