Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam

Jong en oud wisselen ideeën uit

Op donderdag 17 januari is de expositie Stadsdromen geopend door portefeuillehouder Kunst en Cultuur, Michel de Visser, en deelnemer van het project mevrouw van der Zwaag.

Dit deden ze met het aansnijden van een speciaal versierde taart. De expositie toont het resultaat van een kunstproject dat twee (verschillende) denkwerelden, namelijk die van ouderen en jongeren, nader tot elkaar laat komen. Het initiatief is ontstaan tijdens een brainstormsessie die mediakunstenaar (Janna Kool) en bouwkundig ingenieur (Jan Bekkering) hielden. Zij zochten naar een manier om ouderen in contact te laten komen met jongeren. Zo kwamen de creatievelingen op het idee: Stadsdromen. Het project waarbij jongeren en ouderen elkaars droomomgeving schilderen en tekenen.

Totstandkoming

De leerlingen HAVO-3 van het Libanon Lyceum en de ouderen uit het verpleeghuis Pniël gaven zich op om aan het project deel te nemen. Nadat zowel de jongeren als de ouderen uitgebreid met briefjes waren geïnstrueerd over elkaars ideale leefomgeving zijn de deelnemers aan de slag gegaan. Aan ouderen uit het verpleeghuis is gevraagd wat voor uitzicht ze zouden willen hebben vanuit hun raam. Aan de jongeren is gevraagd in wat voor stad ze zouden willen wonen. Het eindresultaat van het project zijn kunstwerken met daarop een portretfoto van ouderen of jongeren. Om de portretfoto heen zijn tekeningen te bewonderen van de droomwereld van deze oudere of jongere. De portretfotos zijn gemaakt door fotografe Renée Sterk. Kunstenaar Willem van Hest heeft de betrokken ouderen geholpen om een kunstwerkje over jongerendromen te vervaardigen. Tekenlerares Mirjam Martens van het Libanon College heeft de jongeren geïnspireerd tot creativiteit.

Tekening gemaakt door één van de HAVO-3 leerlingen

Gebak als opening

Je ziet de jongeren buiten langslopen en langsfietsen, maar alleen door persoonlijk contact kun je elkaar vertellen over je ideeën, idealen of droomuitzicht. Een mooie manier om meer over iemand te weten te komen, aldus Michel de Visser in zijn toespraak. Mevrouw van der Zwaag (zie foto) is heel gelukkig met het project en dankt namens alle ouderen uit het verpleeghuis de organisatoren voor hun inzet.

De expositie werd geopend door het aansnijden van de taart die was versierd met de tekeningen van Stadsdromen. De expositie is tot 15 februari te bekijken in verpleeghuis Pniël, Oudedijk 15.

Links mevrouw van der Zwaag en rechts Michel de Visser