Gemeente Winschoten


Presentatie plan locatie Wirzenheem en ondertekening prestatie-afspraken Gemeente Winschoten-Acantus

De gemeente Winschoten en Acantus organiseren op woensdag 23 januari een inloopmarkt voor de bewoners van Winschoten-Zuid. Gezamenlijk worden de bouwplannen voor de locatie Wirzenheem gepresenteerd. Tijdens deze bijeenkomst ondertekenen de gemeente en Acantus de prestatie-afspraken voor 2008 en 2009 voor geheel Winschoten Locatie Wirzenheem
Tussen de Amstelstraat en de Scheldestraat en tussen de Zaanstraat en het voormalige GAK-kantoor, stond het verzorgingshuis "Wirzenheem". Na de sloop van het gebouw hebben de gemeente en Acantus Vastgoed plannen gemaakt voor de toekomstige bestemming van de grond. De invulling van het terrein is nu bekend. Op deze plek komen een supermarkt, 12 bouwkavels en 2 speciale woningen. Met de komst van de supermarkt gaat een grote wens van de bewoners in vervulling. Enige jaren geleden heeft het Wijkplatform naar voren gebracht dat een supermarkt in Winschoten-Zuid wenselijk was. Supermarktketen De Spar is bereid gevonden een nieuwe buurtsupermarkt te realiseren. De nieuwe winkel komt op de hoek van de Amstelstraat en het fietspad bij het voormalige GAK-kantoor.

Experiment Duurzaam Bouwen
De rest van het terrein is in veertien kavels opgedeeld waarvan er twaalf door Acantus verkocht gaan worden. De toekomstige bewoners kunnen binnen de gestelde spelregels van het "Beeld Kwaliteit Plan Wirzenheem" hun droomwoning bouwen.
Acantus en de gemeente Winschoten zijn van plan om op twee kavels zogenaamde energiearme DUBO woningen te bouwen. Dit is een experiment waarbij het gaat om energiezuinig bouwen met duurzame materialen. Indien mogelijk worden ook de laatste snufjes op het gebied van Domotica toegepast, waarmee de woningen worden uitgerust met elektrische hulpmiddelen.

De provincie Groningen is akkoord met de plannen zoals ze door de gemeente Winschoten zijn ingediend. Omdat er een supermarkt wordt gerealiseerd is er een wijziging in het bestemmingsplan noodzakelijk. De 19.2 procedure, dat is een beperkte procedure, ligt ter inzage op het gemeentehuis.

Prestatie-afspraken
De gemeente Winschoten en Acantus Groep hebben voor 2008 en 2009 nieuwe prestatie-afspraken opgesteld. Hiermee geven zij hun lokale invulling aan de maatschappelijke opgaven op het gebied van wonen, wijkontwikkeling en (deels ook) welzijn en zorg. De inhoud van deze afspraken weerspiegelt de dynamiek in zowel de opgave als de rollen en taakopvatting van beide betrokken partijen. Dineke van den Bergh, wethouder welzijn en wijkbeheer gemeente Winschoten, en Jo Hoefsloot, voorzitter raad van bestuur Acantus, ondertekenen de prestatie-afspraken. De HuurdersOrganisatie Winschoten is bij het proces betrokken.
Binnen de nieuwe afspraken is een grote rol weggelegd voor wijkgericht werken.

Wijkgericht beleid
Vorig jaar hebben de belanghouders van Acantus, gemeenten en organisaties op het gebied van wonen, welzijn en zorg, zich uitgesproken over de (maatschappelijke) taken van een corporatie. Dit gebeurde op basis van een enquête en bijeenkomsten per gemeente. Uit deze meting bleek dat Acantus nog meer aandacht zou moeten hebben voor milieu en energiebesparing en wijkgerichte zaken zoals leefbaarheid en sociale veiligheid. Acantus hanteert deze uitkomsten voor een nieuw beleid voor wijkgericht werken. Vanaf dit jaar zal Acantus jaarlijks 100 euro extra per sociale huurwoning bijdragen voor een nieuw Acantus wijkleefbaarheidfonds in haar werkgebied. Winschoten is de eerste gemeente waar Acantus met dit fonds start. Het bestaande beleid op het gebied van wijkgericht werken, zoals wijkplatforms en steunstees, blijft zoals het is. Het fonds is een aanvulling op dit beleid. Bewoners kunnen op basis van projectplannen een bijdrage uit dit fonds krijgen. Een nieuw te vormen adviescommissie, bestaande uit vertegenwoordigers van huurdersorganisaties, gemeente, onderwijs, zorg en welzijn, zal de projectplannen gaan toetsen.

Milieu en energiebesparing
De gemeente Winschoten en Acantus willen zich inspannen voor energiebesparende maatregelen in nieuw te bouwen woningen en energieverbruik beperkende maatregelen in de huidige huurwoningen in Winschoten. Een voorbeeld hiervan zijn de twee DUBO-woningen op de Wirzenheemlocatie in Winschoten-Zuid. Daarnaast zal Acantus dit jaar energieprestatie-labels voor alle 14.000 huurwoningen laten opstellen. Op basis van deze uitkomsten zullen de energiebesparende maatregelen en het rendement worden vastgesteld in de vorm van een milieubeleidsplan. Acantus begint al met een aantal maatregelen. Zo worden alle CV-ketels ouder dan 15 jaar in Winschoten dit jaar vervangen en zal bij schilderwerk de plaatsing van dubbel glas worden aangeboden.

De bijeenkomst is 23 januari in de grote zaal van 't Vondelhuys, Vondellaan te Winschoten.
De toegang is van 17.00 tot 20.00 uur. Rond 17.30 uur zal de prestatieovereenkomst voor heel Winschoten door de gemeente en Acantus ondertekend worden.