CDA

Omtzigt: Servië moet meewerken met het Joegoslavië tribunaal in Den Haag

Gisteravond heeft de Raad van Europa een rapport aangenomen over de toekomstige status van Kosovo.

De twee rapporteurs CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt en Lord Russell Johnston (Verenigd Koninkrijk) pleitten voor een snelle beslissing over de toekomstige status van Kosovo. Die moet in de VN genomen worden na onderhandelingen.

Op voorstel van Omtzigt voegde de Raad van Europa nog een specifieke bepaling toe aan de resolutie. De resolutie roept de Europese Unie op om niet verder te gaan met het sluiten van associatieverdragen met Servië, laat staan onderhandelingen te starten over het lidmaatschap van de Europese Unie, zolang Servië niet meewerkt met het Joegoslavië tribunaal in Den Haag.

De resolutie draagt alle parlementariërs op dit standpunt in te nemen en is aangenomen met een krappe meerderheid (79-71) en felle oppositie van Servië en Rusland, beiden lid van de Raad van Europa. In de Europese Unie stellen alleen de regeringen van Nederland en België deze voorwaarde.
Omtzigt: 'Als de EU haar eigen waarden en normen serieus neemt en echt voor mensenrechten staat, dan kan zij niet toestaan dat twee verdachten van Genocide in Sebrenica, Mladic en Karadzic, niet worden uitgeleverd. Als je de zwaarste misdaad, moord op duizenden ongewapende mannen, niet vervolgt, neem je mensenrechten niet serieus.' Omtzigt is heel blij dat de meerderheid van de parlementariërs zijn mening deelt en hoopt van harte dat Europese regeringen dit standpunt van de Raad van Europa zullen overnemen.
---