Gemeente Dongen


Reconstructie Minister Goselinglaan in volle gang

Zoals u wellicht gezien heeft is er aan de Minister Goselinglaan in een week tijd veel veranderd. Boomrooierij Weijtmans heeft er 24 bomen verwijderd. Vanwege de reconstructie van deze weg konden de bomen niet blijven staan. De Min. Goselinglaan krijgt een facelift omdat de weg in de toekomst wordt aangesloten op de Centrumring (achter de St. Josephkerk). Er komt een rotonde om het verkeer beter te laten te laten doorstromen.

Het deel tussen de nieuwe rotonde en de bestaande rotonde op de Min. Goselinglaan wordt opnieuw ingericht. Na uitvoerig overleg met bewoners heeft het college gekozen voor oplossing waarbij de uitritten van de woningen rechtstreeks op de rijbaan uit komen. De inrichting van de Mgr. Nolenslaan wordt doorgetrokken, inclusief de parkeerplaatsen langs de rijbaan, aldus wethouder Ad Stoop.

Onderzoek
Voorafgaand aan de bomenkap heeft de gemeente laten onderzoeken of het mogelijk was om een nieuwe weg tussen de twee rijen bestaande bomen aan te leggen. Onderzoek door Storix boombeheer toonde echter aan dat de wortels door aantastingen van zwammen en schimmels zodanig beschadigd zouden raken, dat op termijn alle bomen dood zouden gaan. Het nieuwe tracé van de weg komt nu zo te liggen dat vijf monumentale bomen gespaard blijven. Helaas konden zestien andere bomen niet worden ingepast. Op verzoek van een van de bewoners van de Min. Goselinglaan blijven er wel drie boomstammen behouden voor de IJzertijdboerderij.

Nieuwe aanplant
In de nieuwe situatie heeft de gemeente uiteraard ruimte vrijgehouden voor nieuwe aanplant, aldus wethouder Stoop. Bijvoorbeeld minimaal 35 moeraseiken. Dit zijn duurzame bomen die op termijn een kroonomvang van minimaal 12 tot 15 meter bereiken. Hierdoor ontstaat er een mooie groene laan die in belangrijke mate de sfeer van de omgeving bepaalt. De grotere plantsoenen worden als gazon ingericht, waardoor een fraai ruimtelijk beeld ontstaat. In de kleinere groenstroken op het deel van de Centrumring plant de gemeente hortensias en lage heesters aan.

Riolering
Ook de riolering wordt grootscheeps aangepakt. Onder het parkeerterrein van sportpark De Biezen wordt een bergbezinkbassin aangelegd met een afmeting van ongeveer 60 bij 6 meter. Dit bassin moet ervoor zorgen dat er in de Min. Goselinglaan en omgeving na regenbuien minder wateroverlast ontstaat. Het bassin kan 600 m3 water opvangen. Aansluitend vinden er ook rioleringswerkzaamheden plaats aan de Procureurweg.