Ministerie van Defensie

ACTUEEL

23-01-2008 11:08

EXTRA BESCHERMING VOOR AFHAANSE PATROUILLEPOST

Foto: ministerie van Defensie - Het resultaat van de zoekactie in een quala in het dorpje Baluchi

De vorige maand aangetreden commandant van het Operational Mentoring Liaison Team (OMLT), kolonel Rob Sondag, bracht een bezoek aan de vooruitgeschoven basis Khyber-Lyddiard in Uruzgan. Hij was daar om de situatie ter plekke te bekijken en lette met name op verbetering van de veiligheid.

Intussen is met de eerste veiligheidswerkzaamheden begonnen. Zo zijn er zandzakken gevuld als extra bescherming en heeft de genie een nieuwe ingang geconstrueerd.

De zogenoemde Forward Operating Base (FOB) is door Australiërs gebouwd en was de laatst neergezette post als gevolg van operatie Spin Ghar eind 2007. Het zorgt voor een permanente aanwezigheid van het Afghaanse leger (ANA) in de Baluchivallei ter bescherming van de bevolking.

De ANA-militairen zijn op Kamp Holland door Nederlandse OMLT'ers getraind. Ook vanaf Khyber-Lyddiard begeleiden Nederlandse instructeurs de Afghanen bij het uitvoeren van de veiligheidstaken.

Eén van de acties waarover Sondag werd gebrieft was het resultaat van een recentelijk uitgevoerde zoekactie in een quala in het dorpje Baluchi. Daar troffen Nederlandse en Afghaanse militairen naast diverse wapen en voorraden munitie, ook elektra aan voor het vervaardigen van geïmproviseerde explosieven en handgranaten. Ze vonden eveneens een grote hoeveelheid medicatie.