Gemeente Amersfoort

Activiteitenkalender B en W Amersfoort
Woensdag 23 januari t/m vrijdag 1 februari 2008

Woensdag 23 januari


08.45 uur
Burgemeester Van Vliet-Kuiper leest voor aan leerlingen van basisschool De Tafelronde locatie St. Jorisschool, ter gelegenheid van het Nationale Voorleesontbijt. Locatie: De Tafelronde, Schimmelpenninckkade 2 te Amersfoort.


09.00 uur
Wethouder Eerdmans is aanwezig bij de conferentie "Wij kunnen het maken" van het Platform EnergieTransitie Gebouwde Omgeving 2008. Locatie: De Flint, Coninckstraat 60 te Amersfoort.


10.00 uur
Wethouder Hekman onthult de nieuwe vloer van het informatiecentrum Liendert en Rustenburg en geeft uitleg over 'Amersfoort Vernieuwt'. De vloer is beschilderd door leerlingen van basisscholen De Wiekslag, De Kinderhof en De Windroos. Locatie: Groene Stee, Wiekslag 92 te Amersfoort.

12.30 uur
Wethouder Kruyt is aanwezig bij de stakeholder meeting "Stedelijkheid en Europa". Locatie: Nicis Institute, Laan van Nieuw Oost Indië 300 te Den Haag.

Donderdag 24 januari

16.00 uur
Wethouder Hekman bezoekt de afscheidsbijeenkomst van Anja van Gorsel, grondlegger van PublicSpirit. Het symposium 'Waar een wil is is een wijk', gaat over prachtwijken en krachtwijken. Locatie: Fort Voordorp te Groenekan.

16.30 uur
Wethouder Eerdmans en wethouder Van 't Veld nemen deel aan de officiële opening van het vernieuwde SOVEE gebouw. Locatie: Heiligenbergerweg 36 te Amersfoort.

17.30 uur
Wethouder Kruyt is aanwezig bij B-Art: een ontmoeting voor bedrijfsleven, politiek en kunst. De expositie wordt geopend door raadslid Pim van den Berg. Locatie: Berghotel, Utrechtseweg 225 te Amersfoort.

Vrijdag 25 januari

17.00 uur
Wethouder Hekman bezoekt de nieuwjaarsbijeenkomst van Hestia. Locatie: De Drietand, Neptunusplein 70 te Amersfoort.

19.30 uur
Wethouder Kruyt is aanwezig bij de viering van de overdracht van het beheer van "Stadstuin" door Heijmans Vastgoed aan de beheerstichting en de vergadering van deelgenoten. Locatie: Modelwoning "La Balise", Forel te Amersfoort.

Zaterdag 26 januari


11.00 uur
Wethouder Van Daalen plaatst het ooievaarsnest dat de gemeente Amersfoort heeft ontvangen van het Utrechts Landschap als symbool voor het vertrouwen dat het Utrechts Landschap in het project structuurvisie Randenbroek heeft. Locatie: rustweide Kinderboerderij De Vosheuvel, Heiligenbergerweg 187 te Amersfoort.

Maandag 28 januari
11.30 uur
Wethouder Luchtenveld onthult de European Standard Parking Award (ESPA), een Europees keurmerk dat ParkeerService Amersfoort heeft ontvangen. Locatie: Parkeergarage Stadhuisplein te Amersfoort.

13.00 uur
Wethouder Eerdmans is aanwezig bij de Switch Now tour van zanger Ali B. Tijdens deze tour doet de zanger een aantal scholen aan om te praten over hoe zij hun school klimaat neutraal kunnen maken. Locatie: De Amersfoortse Berg, Hugo de Grootlaan 25 te Amersfoort.

Dinsdag 29 januari
17.30 uur
Wethouder Eerdmans bezoekt het Nieuwjaarsevenement van Forum, Instituut voor Multiculturele Ontwikkeling. Locatie: Nieuwe Kerk, Spui 175 te Den Haag.

Woensdag 30 januari


12.15 uur
Wethouder Hekman bezoekt de praktijkbijeenkomst gebiedsontwikkeling Markt en Overheid: "Tango for Two". Locatie: Philips Stadion, Frederiklaan 10 te Eindhoven.

Donderdag 31 januari


09.40 uur
Wethouder Luchtenveld debatteert over woningbouwafspraken tijdens het jaarcongres "Woningmarkt provincie Utrecht". Locatie: Hilton Royal Parc, van Weerden Poelmanweg 4-6 te Soestduinen.

12.30 uur
Wethouder Van 't Veld opent het project 'Speaking Dreams' van Young Vision. Dit project draait om een (digitale) videozuil die langs scholen en jongerencentra in Amersfoort reist om de wensen en dromen van jongeren te verzamelen. Locatie: Stromenlandcollege, Hooglandseweg 55 te Amersfoort.

---- --
Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 014

datum: 23 januari 2008

Toenemend aantal panden bij eerste controle brandveilig

Een toenemend aantal panden in Amersfoort voldoet bij controle aan de eisen op het gebied van brandveiligheid. Uit de jaarcijfers van brandweer Amersfoort blijkt dat 77% van de gebouwen bij een eerste controle de brandveiligheidsvoorzieningen op orde heeft. In 2006 was dit nog 68%. Voor panden met een verhoogd risico is dit percentage zelfs 94%, dat is een groei van 8% ten opzichte van 2006.

Dat meldt het college van burgemeesters en wethouders in een brief aan de gemeenteraad. Brandweer Amersfoort controleert jaarlijks honderden gebouwen in Amersfoort op brandveiligheid. Dit zijn panden waar een gebruiksvergunning voor verplicht is. Dat houdt in dat een gebouw aan bepaalde eisen moet voldoen op het gebied van brandveiligheid. Of een gebruiksvergunning verplicht is, hangt bijvoorbeeld af van het aantal mensen dat meestal in een gebouw aanwezig is, of dit wel of niet mensen zijn die zichzelf in veiligheid kunnen brengen en of er bijvoorbeeld overnacht wordt in een pand. De stijging van het aantal panden dat in 2007 direct bij de eerste controle goedgekeurd kon worden, schrijft de brandweer toe aan de terugkerende inspecties en de voorlichting die hierbij gegeven wordt.

De brandweer heeft zich tot doel gesteld dat in 2010 90% van de panden met een gebruiksvergunning bij de eerste controle in orde is. Op basis van de resultaten in de afgelopen 2 jaar lijkt dit een haalbaar streven te zijn. Uiteindelijk is het uiteraard de bedoeling dat in 100% van de gevallen de brandveiligheid in orde is.

Op de lange duur wil de brandweer met een ander systeem gaan werken. Panden die gedurende een aantal jaren bij de eerste controle worden goedgekeurd, worden dan minder vaak geïnspecteerd. Hierdoor komt er meer tijd beschikbaar voor de gebouwen waar dit niet zo is.

Informatie: Jessica Pepermans, communicatiemedewerker Brandweer Amersfoort, 033 469 41 05, j.pepermans@amersfoort.nl of Herman Wiersema communicatieadviseur Concernstaf 033 469 43 63 of 06 52 53 55 41, h.wiersema@amersfoort.nl.

---- --