Ingezonden persbericht


Persbericht

23/01/2008

EU en bedrijfsleven : 1 miljard Euro voor ICT-producten en zorg aan huis

Op 24 januari stemt de Industriecommissie van het Europees Parlement het EU-programma 'Beter Begeleid Wonen', ter waarde van 1 miljard Euro. Deze samenwerking tussen overheden en industrie heeft tot doel het stimuleren van informatie- en communicatietechnologieën (ICT) om daarmee de levenskwaliteit van ouderen en zorgbehoevenden te verbeteren. Met behulp van on line - functies kunnen ouderen langer zelfstandig en actief blijven. CDA - woordvoerder Lambert van Nistelrooij ondersteunt deze Europese programma's : "Er is hier sprake van een economische sector met een groot groeipotentieel."

Van Nistelrooij: "De veroudering van de bevolking en de demografische verandering worden vaak gezien als een bedreiging voor de arbeidsmarkt en de op kennis gebaseerde economie van de EU. Ik zie het als een kans : de 'zilveren economie' kan nieuwe banen scheppen in een groeiende markt met nieuwe producten en diensten. Nederland is met zijn electronica- en domotica-industrie één van de koplopers. Dit programma is dus goed nieuws." Gedurende de periode 2008-2013 is er één miljard Euro beschikbaar. Hiervan wordt 300 miljoen bijgedragen door de industrie, 400 miljoen is beschikbaar vanuit het Zevende Kaderprogramma voor Onderzoek en Ontwikkeling, en 150 miljoen komt van de Europese Commissie. De deelnemende landen dragen samen 150 miljoen Euro bij. Nederland neemt deel met 11,4 miljoen Euro.

Oudere Europeanen beschikken samen over meer dan 3.000 miljard Euro. Recente berekeningen voor Duitsland hebben laten zien dat een pro-actieve opstelling ten opzichte van de behoeftes en interesses van ouderen kan leiden tot 900.000 nieuwe banen in de komende twintig jaar.

Het 'Beter Begeleid Wonen' - programma bundelt en ondersteunt de nationale onderzoeksprogramma's van de deelnemende EU-landen die gericht zijn op het verbeteren van de levenskwaliteit van ouderen en mensen met een zorgvraag door middel van ICT. Hierbij kan gedacht worden aan consumentenelectronica, 'slimme' kleding, 'slimme' huizen of domotica, telematica-diensten , alsmede wellness en medische apparatuur. -einde-