Ingezonden persbericht


Rijksoverheid verliest opnieuw in Schinveld!

Vandaag heeft de Raad van State een Koninklijk Besluit vernietigd waarmee de bomenkap in Schinveld mogelijk gemaakt was. De Raad van State stelt hiermee de Provincie Limburg in het gelijk en haalt wederom de Rijksoverheid onderuit in hun handelen rond de bomenkap in Schinveld in januari 2006. GroenFront! is verheugd over deze uitspraak. "De regering heeft met grof machtsmisbruik de bomenkap er destijds doorgeduwd en nu krijgt ze van de Raad van State op haar klote" stelt GroenFront!-activist Richard. "Een schrale troost voor de 6 ha bos dat gekapt is, maar gelukkig is 14 ha bos wel gered," vervolgt hij.

In augustus 2005 gebruikt Minister Dekker (VROM) de NIMBY-maatregel om het Ministerie van Defensie de kapvergunning te geven voor de Schinveldse Bossen. De gemeente Onderbanken is fel gekant tegen de bomenkap en weigert de kapvergunning te verstrekken. In november van dat jaar wijzigt Provinciale Staten de Provinciale Milieuverordening Limburg (PML) en is het voortaan verboden om met gemotoriseerde werktuigen in een stiltegebied te werken. Naast een kapvergunning heeft de Rijksoverheid nu ook een ontheffing nodig voor de PML. Of Defensie zou met handzagen en paarden de boskap moeten uitvoeren. Hoogwerkers om activisten te verwijderen zouden ook onder gemotoriseerde werktuigen. De gemeente Onderbanken dreigt met de inzet van politie en een dwangsom, mocht Defensie toch gaan kappen zonder ontheffing. Op 23 december 2005 spant Defensie een kort geding aan tegen de gemeente Onderbanken vanwege de mogelijke politie-inzet en de dwangsom. Tijdens dit kort geding tovert de landsadvocaat een Koninklijk Besluit uit zijn binnenzak en schorst de werking van de PML. De Raad van State heeft nu geoordeeld dat de Rijksoverheid dit nooit had mogen doen.

Op 18 juli 2007 oordeelde de Raad van State vernietigend over het gebruik van de NIMBY-maatregel door de regering. Afgelopen november verandert de regering van standpunt: ze zeggen ditmaal echt een oplossing te willen zoeken voor de problematiek in Zuid Limburg. Kort daarvoor was Minister Cramer (VROM) zelf polshoogte komen nemen in Schinveld.

De regering heeft aangekondigd om in maart met maatregelen te komen om de overlast drastisch terug te dringen. Mochten deze maatregelen niet voldoende zijn, dat ligt er al een motie van een Kamermeerderheid waarin aangestuurd wordt op een vliegverbod boven Nederland.

Op dit moment moeten in Rotterdam ook 10 GroenFront!-actvisiten voor de politierechter verschijnen vanwege een actie tegen een kolencentrale. Op 8 december 2007 blokkeerde GroenFront! de transportbanden van E..on-kolencentrale op de Maasvlakte. Hierdoor moest E.on de productie verlagen. GroenFront! voert actie tegen de bouw van 5 nieuwe kolencentrales in Nederland. Als deze 5 kolencentrales door zouden gaan, stoten ze evenveel broeikasgassen uit als het gehele Nederlandse wagenpark.

--------------------------------


Ingezonden persbericht