Gemeente Heerlen

PERSBERICHT

Kinderen kiezen amateur-foto 'Waterslurf' als Nieuwsfoto van het Jaar 2007 Burgemeester Opstelten reikt awards uit

Vandaag zijn in Villa Zebra de winnaars bekend gemaakt van de Nieuwsfoto's van het Jaar 2007, de enige fotoverkiezing van en door jongeren. Grote winnaar is Meijert de Haan die er vorig jaar juli in slaagde de spectaculaire waterslurf boven de Waddenzee op de gevoelige plaat vast te leggen. Hij won de award Nieuwsfoto van het Jaar in de categorie 'Binnenland'. Opvallend is dat De Haan amateur-fotograaf is. Het is de eerste keer dat een amateur-foto tot Nieuwsfoto van het Jaar verkozen is. Er werd maar liefst 3.500 keer gestemd in vijf categorieën: Binnenland, Buitenland, Sport, Entertainment en Opvallend. Burgemeester Opstelten van Rotterdam reikte de awards uit.

De jongeren stemden om verschillende redenen op de 'waterslurf'. "Het komt nooit voor in Nederland" was een veel gehoorde reactie. Maar ook: "Er zit veel kleur in, dus hij valt op" en "Mooi dat de natuur dat kan!". Op het moment dat Meijert de Haan zijn foto zag, wist hij meteen dat hij iets bijzonders gemaakt had. "Ik hou van het weer! Als beroepsduiker ben ik er eigenlijk altijd mee bezig. Het eerste wat ik 's ochtends doe, is kijken wat voor weer het is. Dat deed ik ook op de dag dat ik de waterslurf fotografeerde. Toen ik op de buienradar zag, dat er heftig weer op komst was, heb ik direct mijn camera gepakt. Het bijzondere van de foto is dat de waterhoos de grond raakt. Dat zie je niet vaak," aldus De Haan. De Haan bood de foto zelf aan bij het ANP waardoor de foto in meer dan 10 kranten verscheen. De andere winnaars zijn 'De voetjes van Amillia Sonja Taylor' van Baptist Hospital (categorie Buitenland), 'Dare Devils' van Rick Nederstigt (categorie Entertainment), 'De Noordpoolduik' van Jason Roberts (categorie Sport) en 'Raar Dierenpaar' van Achmad Ibrahim (categorie Opvallend).

Categorie Binnenland
Waterslurf - In juli 2007 ontstond door hevige luchtturbulentie een waterhoos boven de Waddenzee. De trechtervormige slurf, die lijkt op een giga stofzuiger, werd veroorzaakt door snel draaiende luchtbewegingen. Als zo'n slurf het wateroppervlak raakt en water opzuigt noemen we dat een waterhoos. (Foto ANP - Meijert de Haan) Categorie Buitenland
De voetjes van Amillia Sonja Taylor - Amillia werd op 24 oktober 2007 geboren na 22 weken zwangerschap. Normaal gebeurt dat pas na 40 weken. Amillia was maar 24 centimeter lang en woog maar 284 gram. Tegen de verwachtingen van de artsen in, overleefde Amillia haar vroege geboorte. (Foto AP Photo - Baptist Hospital) Categorie Sport
Noordpoolduik - De Britse avonturier Lewis Gordon Pugh neemt op 16 juli een frisse duik bij de Noordpool. Hoewel het hartje zomer is, is de watertemperatuur -1,8 graden. Pugh zwom één kilometer in ruim 18 minuten. (Foto EPA - Jason Roberts)
Categorie Entertainment
Dare Devils -Tijdens de Go Fast X Days is de Euromast in Rotterdam het decor. Er worden verschillende 'Extreme Sports' uitgeoefend, waaronder stunts als Head Down en Swoop. (Foto ANP - Rick Nederstigt) Categorie Opvallend
Raar dierenpaar -In een Indonesisch dierenpark is een tijger bevriend geraakt met een orang-oetang. (Foto AP Photo - Achmad Ibrahim)

Acht musea
Kinderen konden kiezen uit 125 foto's die waren voorgeselecteerd door de Lezersraad van Kidsweek, die bestaat uit 15 leden in de leeftijd van 11 tot 15 jaar. Stemmen kon niet alleen via de website www.kidsweek.nl maar ook in acht musea in het hele land: CODA Apeldoorn, Fries Museum (Leeuwarden), Glaspaleis Heerlen, Museum Jan Cunen (Oss), Zaans Museum (Zaandam), Zeeuws Museum (Middelburg), Beyond Leidsche Rijn (Utrecht) en Villa Zebra (Rotterdam). Vorig jaar waren dat er nog zes. Initiatiefnemers van de verkiezing zijn Kidsweek en Villa Zebra.

///////////////////////

Noot voor de redactie (

Gemeente Heerlen