FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: ENCI-werknemers in actie voor vergunningen

Woensdagavond voeren circa 100 werknemers van cementfabriek ENCI actie tijdens een informatiebijeenkomst in Fort Sint Pieter te Maastricht. De actie is gericht op het verkrijgen van vergunningen waarmee ENCI in ieder geval tot 2020 kan produceren.

Over het al dan niet afgeven van de vergunningen heerst in Limburg al enige tijd commotie. Voorstanders willen dat de cementfabriek open blijft zodat de 250 werknemers in ieder geval tot 2020 verzekerd zijn van werk. Maar er gaan ook geluiden op om de fabriek te sluiten zodat de groeve kan worden teruggegeven aan de omgeving.

Hetty Kijzers, bestuurder FNV Bondgenoten: "Het afgeven van de vergunningen is een formaliteit. ENCI heeft van de Provincie Limburg namelijk al de concessie tot 2020 verworven. Na jaren onzekerheid over het voortbestaan van ENCI, willen de werknemers hun toekomst veilig stellen."

Op woensdagavond organiseert de Provincie Limburg een informatiebijeenkomst over ENCI. De ENCI-werknemers delen voorafgaand aan de bijeenkomst speciale actie loonzakjes uit. Het loonzakje staat symbool voor hun toekomst, maar ook voor die van de omgeving. Kijzers: "Cement is nog steeds heel belangrijk voor onze samenleving en zolang er geen alternatief voor cement is, is een deel van Nederland afhankelijk van ENCI. Bovendien voorziet de fabriek heel veel mensen van werk, ook indirect bij toeleveranciers."

Het verplaatsen van de fabriek is volgens de werknemers geen oplossing omdat de mergel dan vanuit de groeve naar een andere locatie moet worden gereden. Dit zou een extra belasting voor het milieu met zich meebrengen.

---