Vereniging Eigen Huis

Eigen Huis: beursmalaise geen reden tot paniek

Eigenwoningbezitters hoeven door de beursmalaise niet in paniek te raken. Dat stelt Vereniging Eigen Huis in reactie op de dalingen op de financiële markten. Er is momenteel geen reden om de voorgenomen aankoop of verkoop van een woning uit te stellen. De woningmarkt heeft zich in de afgelopen jaren zeer solide getoond en ook nu zijn er geen signalen dat woningprijzen zullen dalen door de kredietcrisis. Verder verwacht de vereniging geen grote schommelingen van de hypotheekrente.

Door de waardevastheid is een eigen woning als onderpand voor een hypotheeklening nog altijd solide. Woningbezitters met een beleggingshypotheek realiseren zich in het algemeen voldoende dat hun belegging een kwestie van de lange termijn is, waarbij alleen het eindresultaat telt. Schommelingen in de aandelenkoersen horen bij beleggen, stelt Vereniging Eigen Huis.

Eigenwoningbezitters zonder verhuisplannen, maar met een beleggingshypotheek wordt geadviseerd niet direct in te grijpen in hun hypotheek. Afkopen van de huidige beleggingspolis zou betekenen dat nu verlies wordt genomen en de mogelijkheid tot waardeherstel wordt uitgesloten.

De vereniging adviseert eigenwoningbezitters met een beleggingshypotheek die op het punt staan te verhuizen om de beleggingspolis over te hevelen naar de hypotheek voor de nieuwe woning.
Ook is het soms mogelijk om in overleg met een hypotheekadviseur te wachten met het verzilveren van het kapitaal tot de beurskoersen zich herstellen.

Bron: Vereniging Eigen Huis
Amersfoort, 22 januari 2008.

---