Gemeente Coevorden

Coevorden presenteert visie op nieuw jeugdbeleid

Omdat de jeugd het waard is. Dat is de titel van de ontwerpnotitie over het jeugdbeleid 2008-2012, die door het college van burgemeester en wethouders van Coevorden onlangs is vastgesteld. De notitie ligt tot en met 6 februari voor iedereen ter inzage op het gemeentehuis en hier op deze website .

De gemeente Coevorden wil met het integrale jeugdbeleid optimale ontwikkelingskansen creëren zodat elk kind en elke jongere zich kan ontwikkelen tot een volwassen zelfstandige en actief kan deelnemen aan het maatschappelijke, sociaal en economische leven. Dat is de Coevorder visie op het nieuwe jeugdbeleid voor komende vier jaar.

Het zwaartepunt in de notitie ligt bij het voorkomen van problemen. Hiervoor moet de bestaande sociale structuur nog beter worden ontwikkeld, zodat echt alle kinderen `in beeld zijn' en eventuele problemen tijdig worden gesignaleerd en aangepakt. De gemeente krijgt steeds meer verantwoordelijkheden door overheveling van taken. De invulling van de regierol vraagt om een aanscherping van de manier van werken.

Drie doelen
Voor het integrale jeugdbeleid `omdat de jeugd het waard is' 2008 - 2012 zijn drie doelen geformuleerd. Naast voorkoming van problemen bij kinderen en jongeren, wil het gemeentebestuur de actieve deelname van jongeren aan de samenleving stimuleren. Als derde doelstelling moet de kwaliteit van voorzieningen versterkt worden door meer samenwerking en bundeling van krachten.

De actiepunten uit de vorige jeugdnota `Samenwerken aan zorg voor de jeugd' van februari 2004 zijn binnen een jaar ten uitvoer gebracht. De doelen uit deze nota waren onder meer het vroegtijdig signaleren van achterstanden, psychische en of sociaal-medische problemen. "Ik verwacht dat we met deze nieuwe notitie de verdere ontwikkeling van het jeugdbeleid in Coevorden een stevige impuls kunnen geven. De notitie biedt handvatten voor iedereen die de jeugd een warm hart toedraagt", aldus wethouder Truus Pot-Eland.

De ontwerpnotitie is allereerst bedoeld als ruggensteun voor alle mensen die de nota in de praktijk gaan uitwerken. Dit zijn de besturen, beleidsmakers en medewerkers van scholen, instellingen en verenigingen. "Laten we vooral met elkaar in beweging blijven om de jeugd een goede toekomst te kunnen bieden", betoogt de wethouder.

Reageren
Tot en met 6 februari ligt ontwerpbeleidsnotitie `Opvoeden en opgroeien in de gemeente Coevorden: visie op jeugd 2008-2012' nog voor iedereen ter inzage op het gemeentehuis. Ook via deze website is de notitie te downloaden. Belanghebbenden kunnen tot en met 6 februari hun zienswijze over de ontwerpbeleidsnotitie indienen bij het college van burgemeester en wethouders.