Nederlandse Vereniging van Journalisten

FNV Zelfstandigen Pensioen

FNV introduceerde vorige maand het FNV Zelfstandigen Pensioen. Het FNV Zelfstandigen Pensioen voldoet aan de wensen die zelfstandigen hebben, namelijk een flexibel, betaalbaar en maatwerk product.

Het pensioenproduct is een lijfrenteverzekering die privé wordt afgesloten en naar AOW en eventueel pensioen van een voormalige werkgever de totale pensioenvoorziening vormt.

De lijfrenteverzekering is tot stand gekomen door een collectieve afspraak met Kunst en Cultuur Pensioen- en Levensverzekering Maatschappij N.V. Dit bedrijf zonder winstoogmerk heeft de laatste jaren veel ervaring opgedaan met pensioenverzekeringen voor zzp'ers.

Het FNV Zelfstandigen Pensioen is een lijfrenteverzekering die bij de leeftijd van 65 een kapitaal uitkeert. Als de deelnemer voor die leeftijd overlijdt, wordt aan de nabestaanden een kapitaal uitgekeerd dat gelijk is aan 90 procent van het opgebouwde kapitaal op de overlijdensdatum.

De deelnemer kan op verschillende manieren een lijfrente opbouwen.


- Hij/zij betaalt maandelijks of jaarlijks een premie. De premie kan kosteloos worden verlaagd en verhoogd, stopgezet en worden hervat.


- Hij/zij betaalt een bedrag ineens, een koopsomstorting.

Premies en koopsommen voor lijfrenteverzekeringen zijn onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. De Belastingdienst heeft hiervoor een berekeningmethode ontwikkeld. (www.belastingdienst.nl/download/366html).

De premies kunnen worden verdeeld over twee rekeningen:


1. Garantierekening. Het geld wordt belegd zonder risico in het garantiefonds. De inleg groeit veilig maar het rendement is bescheiden.


2. Rendementrekening. Op deze rekening wordt uw geld met een zeker risico in vier fondsen belegd.

Omdat persoonlijke en financiële omstandigheden kunnen veranderen blijft het mogelijk de lijfrenteverzekering kosteloos aan te passen: bijvoorbeeld door de verdeelsleutel voor toekomstige premies en koopsommen voor de Garantie- en Rendementrekening te veranderen. Of het premiebedrag tussentijds te verlagen of te verhogen, stop te zetten en weer te hervatten.

FNV-leden en ook NVJ-leden krijgen een extra voordeel van tien procent op de hoogte van de jaarlijkse administratiekosten. Meer informatie: www.fnvzelfstandigenpensioen.nl