Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 23 januari 2008

Mobiel goud wordt gek genoeg niet verzilverd
240 miljoen euro aan goede mobieltjes in Hollandse kasten en laden

Volgens een onderzoek in opdracht van anymobile.nl liggen er in Nederland op dit moment ruim 6 miljoen prima mobieltjes stof te vangen, met een gemiddelde verkoopwaarde van 40 euro per stuk. "Die waarde ligt vier keer hoger dan de meeste mensen denken en wordt er met de tijd niet hoger op. Om dat niet te verzilveren is opmerkelijk on-Hollands." Zegt Boban Vukicevic, mede-oprichter van anymobile.nl, de eerste online marktplaats speciaal voor mobiele telefoons.

Vukicevic: "Die tweedehands mobieltjes zijn zoveel waard omdat er een groeiende vraag naar is. Zo blijkt uit ons onderzoek dat er in Nederland jaarlijks meer dan 150.000 telefoons gestolen worden. Ook sneuvelen veel telefoons door ongelukjes: volgens een recente schatting vallen er bijvoorbeeld elk jaar alleen al 200.000 telefoons in het toilet. Omdat het abonnement gewoon doorloopt moet er een vervangend toestel komen. In veel gevallen moet je daarvoor een tweede abonnement bovenop je lopende abonnement afsluiten."

Met een los mobieltje wordt een SIM Only abonnement ook veel aantrekkelijker. Jörgen Liesveld, financiële man van anymobile: "Een dergelijk abonnement wordt zonder toestel geleverd waardoor je alleen voor je belminuten en sms-jes betaalt. Dat scheelt tot 80% op de maandelijkse kosten."

Toch kiest ruim 80% van de bellers met een abonnement, voor een abonnement met 'gratis' toestel. Uit het onderzoek blijkt dat veel mensen niet eens weten dat ze een abonnement zonder toestel kunnen afsluiten.

Het onderzoek wijst dan ook uit dat 40% van de respondenten elk jaar een nieuw mobieltje krijgt bij het vernieuwen of verlengen van hun abonnement. Liesveld: "Hierdoor blijft het toestel van het vorige abonnement ergens in een kast of la liggen. Terwijl hij vaak nog geen jaar oud is en nog prima werkt!"

Dat een occasion mobieltje in veel gevallen niet het nieuwste model is maakt volgens Liesveld niet uit: "Uit het onderzoek blijkt dat bijna 90% van de mensen hun mobieltje ziet als functioneel gebruiksvoorwerp. Slechts 5% wil altijd het laatste model hebben."

Ondanks deze cijfers is het verkopen van je oude toestel via internet vooralsnog niet aangeslagen. Slechts 10% zegt dit weleens gedaan te hebben. Met de komst van hun site hopen Vukicevic en Liesveld daar verandering in te brengen. "Op de site staat bijvoorbeeld een waardemeter waarmee je de dagprijs van je toestel kunt berekenen. Die kan oplopen tot honderden euro's." Bovendien is het risico dat je via de site een gestolen mobiel koopt uitgesloten. Vukicevic: "We vragen de aanbieder altijd om bij de mobiele telefoon het voor dat toestel unieke IMEI-nummer te vermelden. Aan de hand daarvan kun je op de site controleren of een toestel gestolen is."

Over anymobile.nl.nl:
Anymobile.nl is de eerste online marktplaats speciaal voor mobiele telefoons. Anymobile.nl onderscheidt zich van andere welbekende online marktplaatsen door meer te doen dan alleen een lijst met advertenties te tonen. Zo is er een uitgebreide zoekfunctie, waarmee je binnen het grote aanbod kunt filteren welke toestellen voorzien zijn van bijvoorbeeld een camera of een MP3 speler. Verder biedt anymobile.nl.nl de Waardemeter waarmee je gemakkelijk een realistische dagwaarde van je toestel kunt berekenen. Ook kun je aan de hand van een IMEI nummer controleren of een aangeboden toestel niet gestolen is. Gebruikers kunnen reviews van toestellen lezen en schrijven en kunnen gedetailleerde informatie vinden over ruim 1.250 type telefoons. Overigens zijn niet alle aangeboden telefoons tweedehands. Men kan ook nieuwe telefoons vinden op anymobile.nl.

Voor aanvullende informatie kunt u contact opnemen met:

Boban Vukicevic
Commercieel Directeur
T: +31 (0) 172 782117
M: +31 (0) 6 2409 7063
E: boban@anymobile.nl

Bedrijfsgegevens:
AnyMobile B.V.
Crown Business Center
Leidse Schouw 2
2408 AE Alphen aan den Rijn
KvK nummer: 302271