Stichting Wakker Dier

Wakker Dier eist einde aan gesleep met kalfjes
(23 januari 2008)
Aan de vooravond van het Kamerdebat over de nota Dierenwelzijn (28 januari), roept Wakker Dier landbouwminister Verburg op snel een einde te maken aan het gesleep met pasgeboren kalfjes door Europa naar Nederland. Met de oproep sluit Wakker Dier zich aan bij het gisteren bekend geworden initiatief van Britse supermarkten, dierorganisaties en de Britse rundveehouderij om geen kalveren meer naar Nederland en andere Europese landen te slepen vanwege het dierenleed. De Britten hebben genoeg van de krappe kale Nederlandse hokken, bloedarmoede en ellendige veetransporten die alleen al jaarlijks 50.000 Britse kalfjes in Nederland moeten ondergaan.

De Britten gaan de kalfjes nu zelf vetmesten zonder bloedarmoede in strohokken. Als de minister niets onderneemt vreest Wakker Dier echter dat het goede Britse initiatief juist méér dierenleed in Nederland kan gaan veroorzaken, omdat de Nederlandse kalver-industrie haar hokken vol zal zetten met bijvoorbeeld Poolse en Litouwse kalveren. Kalveren zullen dan over nog grotere afstand naar Nederland versleept worden. Tijdens de MKZ en BSE crises werden ook jarenlang geen Britse kalveren geïmporteerd maar werden de Nederlandse hokken volgestopt met kalfjes uit de uithoeken van Europa. De Europese Commissie oordeelde eerder dat dit lange transport veel stress veroorzaakt bij de kalfjes van krap 2 weken oud.

Van de 1,4 miljoen kalveren die jaarlijks in Nederland in krappe houten hokken worden vetgemest, worden er 700.000 uit andere landen aangesleept, waarvan 50.000 uit Engeland. Drie van de vier kalfjes worden op een ijzerarm dieet gezet. Zo krijgen ze bloedarmoede waardoor het vlees blank blijft. Nederland is de grootste exporteur van blank kalfsvlees ter wereld en sleept uit heel Europa pasgeboren kalveren naar Nederland om ze hier in krappe hokken op een ziekmakend dieet te zetten. Standaard worden de kalveren direct na de geboorte weggehaald bij de moederkoe, waarna ze de eerste acht weken in krappe hokken verblijven. Hierin kunnen ze slechts één stap vooruit en achteruit zetten. Na deze acht weken verdwijnen de kalveren in krappe groepshokken zonder stro. Het blanke kalfsvlees wordt vooral in restaurants als `delicatesse' geserveerd, terwijl het feitelijk vlees van een ziekgemaakt dier is.

In de nota Dierenwelzijn erkent Verburg de welzijnsproblemen in de kalversector. De CDA-minister wil de kalvermesters echter alleen een rubbermatje verplichten en laat het veetransport, de krappe hokken en de bloedarmoede over aan de sector zelf. Aanstaande maandag 28 januari vergadert de Tweede Kamer over de nota Dierenwelzijn. De normaal gesproken diervriendelijke partijen PvdA, SP, Groen Links, D66, Christen Unie en Partij voor de Dieren hebben momenteel een kamermeerderheid waardoor minister Verburg tot de orde kan worden geroepen. Helaas stemmen PvdA en Christen Unie sinds de toetreding tot het kabinet met het CDA geregeld tegen diervriendelijke moties.